Градина » Отрезите през есента и пролетта са различни

 Отрезите през есента и пролетта са различни

Дойде време за резитба на лозите. Може да изглежда лесно на пръв поглед, но не е. И ножицата да хванеш трябва да знаеш как, искат се добри познания. Особено важна е и избраната формировка. От резитбата зависи доброто оформяне на лозата, добивът за годината, както бъдещите реколти и дълговечност.
Отрезите се правят така, че да се намалят до минимум неблагоприятните последици от раните. Едногодишните пръчки, които ще се премахват, се изрязват до основата, без да се наранява старата дървесина. Отрезът трябва да бъде перпендикулярен на оста на пръчката, защото тогава раната е най-малка. Перпендикулярно на оста им се изрязват и старите плодни пръчки, излишните рамена, сухите части.
През пролетта отрезите на чеповете се правят на 1,5-2 см над горното око с наклон, обратен на окото. По този начин не може да се мокри горното око от сока, когато лозата „плаче". Ако резитбата е през есента, отрезът на чепа трябва да е над диафрагмата на третото око, което се премахва през пролетта. Прави се така, защото диафрагмата пречи на водата да прониква е чепа и да причини загниването му.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Торете мушкатото внимателно

За да се развива добре мушкатото, трябва да се грижите за него още от засаждането му. Почвената смес трябва да е богата на лесни за усвояване хранителни вещества. Затова се съставя почвена смес, в коя...

Как се опложда смокинята?

Смокинята е едно уникално растение сред своите тропични и субтропични събратя. Тя се отличава с това, че е разделнополов, двудомен, кръстосано-опрашващ се вид. Една част от растенията образуват женски...

Използвайте тютюн срещу насекомите

Тютюнът е един от надеждните помощници в биологичната растителна защита за градинарите, защото може се използва като заместител на химични препарати. Той съдържа никотин, който е силна отрова. В расти...

Алуминий увеличава добивите от грозде

Слънчевата светлина спомага за доброто узряване на гроздето. С повече слънце гроздето става по-сладко, а виното от него - по-силно и по-хубаво. Изследователи от френския национален институт за агроном...

Начало