Градина » Къде у нас може да виреят бадеми?

 Къде у нас може да виреят бадеми?

Бадемовите ядки са едни от най-богатите растителни източници на белтъчини, мазнини, минерални вещества и витамини. Съдържат повече незаменими аминокиселини, отколкото орехите и фъстъците. Ядките са с висока хранителна стойност. Българските сортове имат около 57-63 % мазнини, 11-18% белтъчини, 2,34-5 % захари, а от минералните вещества - фосфор, калий, магнезий, калций, натрий, хлор, сяра, желязо, следи от микроелементи, витамини и др. Бадемовите ядки се консумират сурови или печени, с тях се приготвят различни сладкиши, сосове и ястия.
Въпреки това бадемът не е широко застъпен вид у нас, макар че не е претенциозен към почвата и е студоустойчив. Трябва да се има предвид, че той е от овошките, които най-рано цъфтят. А в районите, където през март температурата рязко спадат цветовете, завръзите бързо загиват. На такива места не бива да се садят бадеми.
Очертани са няколко подходящи района. Черноморският включва благоприятните месторастения покрай Черно море на Добричко, Варненско, Бургаско. Старопланинският обхваща южните склонове на Източна Стара планина в Сливенско и Ямболско, а Средногорският - ниските склонове на Сърнена Средна гора и Чирпанските възвишения. Сакарският - това са склоновете, подножията и платата на Сакар планина, Ямболско и Хасковско. Източнородопският район обхваща Източните Родопи, Кърджалийско и Хасковско, а крайдунавският - хълмистата ивица край Дунав от Силистра до Лом. Югозападният пък - част от територията на Благоевградско.

Подходящите сортове

Добре е да предвидите в градината място и за този овощен вид. Но за да получите висококачествени плодове, трябва да използвате присадени дръвчета от определени сортове. Подходящи са книжно-черупковите – Нонпарел, Юбилей, Пряний (Ароматичен) и Аспарух; и мекочерупковите – Приморски, Виносливи, Дапков, Поморие, Кримски. За да раждат богато бадемите, засадете поне 2-3 сорта, които да цъфтят едновременно или да се застъпва цъфтежът им.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Синият мак обича прохладата

Синият или тибетският мак се нарича още меконопсис бетоницифолия (Meconopsis betonicifolia). Родината на това многогодишно растение от семейство Макови са планинските райони на Тибет и Западен Китай, ...

Не всяка пръчка става за калем

Не след дълго ще настъпи времето за присаждане на овощните дръвчета. Дотогава трябва да си осигурите и калеми, от харесалите ви сортове. Не се втурвайте слепешката. Преди всичко уверете се дали наисти...

Прегледайте фиданките за въшки

Засаждането на здрав овощен материал е основно правило в овощарската практика. По време на отглеждането в разсадниците здравното състояние на материала се контролира от агрономическите служби, които г...

Гъстите лехи повече страдат от болести

В справочниците пише: Правилно подреждайте зеленчуковите посеви. Но не е обяснено как се прави това. Много често градинарите се провалят при отглеждането на много зеленчукови култури именно заради пре...

Начало