Настъпва времето за засаждане на различни разсади и мнозина се питат – на каква дълбочина? Правилно е младите растение да се засаждат на тази дълбочина, на която са били в разсадната леха. Това лесно се постига, когато разсадът е отгледан в саксийки и се пренася с всичката пръст около корените. В много случаи обаче растенията са изравяни от общата леха и правилото трудно се спазва. Трябва да се има предвид, че не е еднаква поносимостта на растенията към отклоненията от нормалното засаждане. Водният лук, целината, салатите и др. не понасят по-голямата дълбочина. Зелето, карфиолът и алабашът са по-толерантни, но за тях много важно е пръст да не покрие растежните им връхчета. Пиперът може да се засажда малко по-дълбоко. Стъблата в основата му пускат допълнително корени и това е добре. Такава способност притежават и доматите и малко по-дълбокото им засаждане не е беда. Лошо е, ако растенията се прераснали и трябва да се изкопават дълбоки дупки или садилото да прониква на голяма дълбочина. Тогава корените попадат в по-студена почва, те не функционират нормална, трудно се възстановяват, не могат да снабдяват с вода и хранителни вещества бързо нарастващата надземна част, растенията страдат от суша, макар и почвата да е влажна и често загиват. Затова такива растения се засаждат полегнали в продълговата, но достатъчно плитка ямка. Така корените остават в затоплен почвен слой, а заровеното стъбло пуска и допълнителни коренчета.
Заливането на почвата е най-честата причина за гибел на стайните растения. Най-добре е, разбира се, да не допускате това да се случи, но ако се е случило вече, ще ви научим как да го спасите. Спа...
Зеленчуците, отгледани в стъклени оранжерии страдат от много болести и неприятели. Разбира се може да ограничите нападенията, но още от есента помислете за това. * Отстранете растителните остатъци ...
Дори едно загнило петно да видите, изхвърляйте клубените След изваждането на картофите при подготовката за съхранение често по клубените се забелязват повреди от фузарийно или сухо гниене, причинява...
Мушмулата е последният плод, който се прибира от овощната градина. Беритбената зрялост трудно се установява по външни признаци. Един от показателите е отделянето на плода от клонката. Мушмулата, както...