Голяма част от любителите градинари не разполагат с достатъчно площ в зеленчуковата си градина и затова често питат какво да направят, за да може по-дълго време да имат пресни домати за салата.
Действително е възможно да бъде удължено плододаването на ранните индетерминантни (високостъблени) домати, които се отглеждат от пикиран разсад. За да постигнете това най-важното е растенията да бъдат здрави и да са с добре запазена листна маса, за да могат да фотосинтезират нормално. Ако имате намерение за продължите вегетацията на ранните домати, то тогава им сложете по-високи колове. Много важно е да бъдат отстранявани по-рано колтуците, за да може вегетационният връх да расте. Неограниченият растеж предполага образуването на съцветия със сравнително дребни плодове. За да наедреят и узреят по-рано те, се налага вегетационният връх да бъде прекъснат след 4-5 съцветие и 2-3 листа след него.
Така оставените съцветия завръзват плодове, които узряват през лятото. Ако искате обаче плододаването да продължи, оставете колтукът да се развива под най-горното съцветие. Необходимо е да привържете стъблото към кола, трябва да подхранвате и редовно да поливате. Така след време ще получите плодове, които макар и по-дребни, които ще можете да берете до падането на първите слани през есента.
През януари се засяват семената на тези едногодишни растения, които ще цъфнат през април-май. Към тези цветя се отнасят агератумът (Ageratum), градинският карамфил (Dianthus chinensis), чехълчето или ...
На много градинари е познато - ако малиновите насаждения не дадат реколта, махаш с ръка и изрязваш злощастните храсти наесен. Затова пък на следващата година оцелелите филизи ще дадат супер-реколта! ...
Засаждането на здрав овощен материал е основно правило в овощарската практика. По време на отглеждането в разсадниците здравното състояние на материала се контролира от агрономическите служби, които г...
При производството на зеле най-голямо стопанско значение има късното полско производство. То задоволява нуждите на населението за прясна консумация и за консервиране. Главестото зеле е взискателно към...