Стъблата на ранните картофи се окосяват задължително десетина дни преди изваждането. Клубените от всяко гнездо се нареждат отделно, без да се смесват. До вечерта те се изсушават от влагата и от тях се отделят за семе. За през нощта извадените картофи се покриват с полиетилен. Рано сутринта покривката се вдига, а картофите се оставят до 12 часа на слънце – то ще убие всички вируси. Не бива да ги оставяте обаче повече, защото бързо потъмняват и позеленяват. След това се насипват в щайги и се прибират за съхранение. Разбира се, ранните картофи не могат да издържат дълго време.
За семе да са колкото яйце
Картофите за семе трябва да са големи колкото яйце. Отделените се потапят в слаб разтвор на калиев перманганат за около 30 минути, след което се измиват с течаща вода и се разстилат върху чиста постелка, за да се просушат. На другия ден се нареждат на един пласт в щайги и се оставят на шарена сянка за около месец, за да позеленеят. После се съхраняват на проветриво място до пролетта.
Качеството на ракията много зависи от материала, който се използва, от изваряването и съхранението. При дестилацията в казана не трябва да се поставят съвсем сухи гроздови джибри или плодови каши, п...
Предварително трябва да се знае, че от 100 кг черничеви плодове могат да се получат около 70 л вино. Необходими са добре узрели черници, независимо дали са бели или черни, смачкват се в съд. Понеже съ...
Нормалното развитие на стайните растения е възможно единствено в случай, че са достатъчно обезпечени с необходимите елементи за минерално подхранване – азот, фосфор, калий, калций и др. Това се постиг...
Родината на джинджифила е Югоизточна Азия - Хималаите и Непал. На открито се отглежда в тропическия пояс, а у нас само като саксийно растение, при това много лесно. Той е бил известен още на древни...