Градина » Късният спанак се сее през август

 Късният спанак се сее през август

След като приберете ранните картофи, краставици, тиквички, на освободените до края на юли площи, може да си засеете спанак за есента. Мястото почистете от растителните остатъци, прекопайте с права лопата. Оформете бразди на разстояние 70-80 см една от друга, задължително полейте. Три-четири дни след това заравнете почвената повърхност и оформете лехи с бразди на 1.5 м между тях.
Сеитбата на спанака се прави от началото на август до първите дни на септември. Разпръснете 30-40 г семена на 10 кв. м. Оптималната температура за поникване на зеленчука е 14-16° С, най-добре расте при 15-18° С. От горещините бързо се образуват цветоносни стъбла, и то още преди да се е оформила розетката. При късия есенен ден розетките стават големи и обемисти, с тъмнозелени листа и високо съдържане на витамини, хлорофил и каротин.
Много важно за спанака е поливането. Може да подхраните и с 8-10 г/кв. м амониева селитра във фаза 2-3 лист.

Подходящите сортове

Матадор се развива за около месец. Образува голяма розетка 16-25 см, полу-повдигната с овални, почти гладки, месести, зелени листа на средно дълги дръжки, нежни и много вкусни. Ако презимува, стрелкува в края на април.
Едър зимен образува почти хоризонтални розетки с големи, удължени месести листа на дълги дръжки. Високодобивен е и стрелкува при удължаване на деня,
Хемус е с добре облистени, полуповдигнати розетки, има овални интензивно зелени, месести листа на средно дълги дръжки.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Отвари тровят колорадския бръмбар

Колорадския бръмбар е истинска напаст за картофите, патладжана и за безколовите домати. Насекомото развива от едно до три поколения годишно. И възрастните бръмбари, и ларвите могат да опоскат всичките...

От какво се нуждаят краставиците

Краставични лехи практически има във всяка градина. Жалко, че не винаги растенията ни радват с богата реколта. Може би затова, че ние не знаем всичките им тайни? Най-благоприятната температура за пр...

Желатинът поглъща танина във виното

След алкохолната ферментация, която продължава около 10 дни, виното трябва да се източва от джибрите. Тогава виното е грубо, тръпчиво, таниново с малко неприятен вкус, ако е направено от сортовете Каб...

Ако ще гледате праз, време е да засаждате

У нас празът се отглежда предимно при напояване във фитарии. Преди разсаждане на разсада на постоянно място се прокарват напоителни вади и фитарии. Засаждането на готовия разсад се извършва от 25 юн...

Начало