Отглеждането на краставици в стоманено-стъклени оранжерии може да се осъществява почти през цялата година. Времето на отглеждане зависи от периода, през който трябва да започне плододаването. Производството може да се осъществи като ранно зимно-пролетно и като есенно производство. За зимно-пролетното производство се използват сортове, чиито плодове са дълги (над 30 см), с маса над 300 г, тъмнозелено оцветени, с гладка повърхност, с правилна форма и по-малка шийка.
Разсаждат се след месец
За ранно производство семената се засяват до края на октомври и разсадът е готов за засаждане един месец след това. Плододаването започва в края на декември и продължава до края на юни. Основният недостатък при това засаждане е, че вегетацията протича през най-студените месеци и при най-ниска интензивност на слънчевата радиация, поради което се налага да се правят много високи разходи за отопление на оранжериите.
Обеззаразете
За производството на разсад се използват торо-почвени смески от добре разложен оборски тор и структурна средно тежка почва в съотношение 2:1. Добре е торо-почвената смес да се обеззарази. Освен торо-почвена смес може да се използва смес от минерални субстрати (перлит, вермикулит и др.). Сеитбата се извършва 30-35 дни преди определения срок за засаждане. Преди сеитба семената се накисват в 10% разтвор на перхидрол за 20 минути, след което се промиват в течащо вода за 20 минути и се просушават. Семената се засяват в сандъчета с торо-почвена смес редово на разстояние 5х4 см. След сеитбата се покриват с 1-1,5 см от същата смес, като се уплътнява леко.
Трябва да поникнат на топло
Най-подходящата температура за поникване на семената е 25-27 градуса. По-ниските температури забавят поникването. След като поникнат растенията, температурата в сместа се намалява на 20-21 градуса. Въздушната температура през деня в слънчево време е необходимо да се поддържа в рамките на 20-22 градуса, в облачни дни – 18-20 градуса, а през нощта – 16-18 градуса. Във фаза котиледони растенията се пикират в пластмасови саксийки, напълнени с торо-почвена смес. Саксийте се нареждат върху полиетиленово фолио, което изолира растенията от почвата. След пикирането растенията се поливат с хладка вода. Въздушната температура след прихващане на растенията се поддържа 22-25 градуса в слънчеви дни и 18-20 градуса в облачни дни и през нощта. Почвената температура трябва да е около 20 градуса.
По своите хранителни качества лещата може да замени хляба, различните видове балур и грис, а в значителна степен и месото. В белтъка на семената й се съдържат почти всички незаменими аминокиселини, не...
От средата на май до втората половина на юни в градините може да видите ажурно храстче с розови цветове с необичайна форма, напомнящи стилизирано изображение на сърце. За това му сходство растението е...
Кореновата система на пипера е по-слаба и има по-малка усвояваща способност. Ето защо торенето е изключително важно, за да се получи висок и качествен добив. Известно е също така, че тази зеленчукова ...
Надлъжното завиване на листата на розата е много характерна повреда, която се причинява от розената листна оса Blenocampa pusilla. Тя е разпространена във всички европейски страни и е много познат неп...