30.05.2023 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  4766  |   0  
Засейте разсада за ранно зеле
Ако искате да си отгледате ранно зеле, трябва да засеете семената в края на януари - началото на февруари в полутопъл парник. Дебелината на загретия тор е около 30 см, 3-4 г семена са необходими за една парникова рамка. Те се разпределят равномерно. За да засадите след това 100 квадрата със зелев разсад, ви трябват 5-6 г семена. Не избързвайте обаче със сеитбата, може да изцъфтят някои от растенията. Не слагайте повече семена от нормата. Гъстият разсад се изнежва.
Семената се покриват с тънък пласт торово-почвена смес. През деня температурата трябва да е 18-20 градуса, а през нощта - с 3-4 градуса по-ниска. Задължително да се поддържа умерена влажност и редовно да се проветрява. Не бива температурата да пада продължително на 5-10 градуса, защото ще се стимулира появата на цветоносни стъбла. При преовлажняване пък разсадът се „изтегля”, започва и сечене.
Ако изпълнявате изискванията на растенията в края на март и в началото на април, когато е преминала опасността от трайни студове, може да ги засаждате на постоянно място. Една седмица преди това разсадът се закалява - през деня парниковите рамки се отстраняват, а през нощта проветряването се засилва.
Особено важно е мястото да е добре обработено през есента, да е обърнато на тридесетина
сантиметра. Тогава са внесени и 300-400 кг по-луугнил оборски тор, около 3 кг обикновен суперфосфат и около 2 кг калиев тор на 100 кв. м. През пролетта се прави нова, по-плитка обработка, с която може да се внесат допълнително 2-3 кг суперфосфат и 1-2 кг калиев тор на 100 кв. м.

Не обича да е на едно място

Зелето не бива да бъде на мястото, където преди това са били други от семейството на зелевите. При монокултурно отглеждане добивът още през третата година се понижава с 30-35 % а качеството на зелките пада рязко. Монокултурното отглеждане е възможно, само когато няма опасност от болестта гуша.
За ранното зеле добри предшественици са тези, които оставят почвата сравнително по-рохкава, очистена от плевели и със запас от хранителни вещества. Затова го настанявайте след домати, патладжан, пипер, краставици, моркови, картофи, житни. Лош предшественик е лукът.

Семената поникват и след 5 години

Зелевите семена са дребнички, с диаметър 1-2 мм, сферични, гладки, червени до тъмнокафяви. Те запазват кълняемостта си 4-5 години, покълват за три-четири дни, а на полето - след десетина дни до две седмици.
25.01.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023