20.01.2021 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  3352  |   0  
Променливото време е опасно за зеленчуците
Тази година климатът в страната се характеризира с големи аномалии и обилни валежи. Това силно затормозява нормалното развитие на растенията. От една страна при трайно преовлажняване на почвата се забелязват физиологични смущения, които поразяват кореновата система, а от друга това води до развитието на гъбни и бактериални болести. Почвата около кореновата система на растенията се уплътнява, нарушава се въздушно-газовия режим около нея, натрупва се излишък от въглероден двуокис, което води до задушаването й (т.нар асфикция). Почвата така се уплътнява, че се образува кора и става твърда като бетон. При честите превалявания изпаренията са малко, което създава условия за развитие на гъбни и бактериални болести.

Как да помогнем на растенията в тези случаи?

- Срочно да отводним междуредията, където се е задържала вода.
- След леко просъхване да разрохкаме почвата между редовете и около растенията.
- Да пръскаме с подходящи препарати за растителна защита след падането на дъжда, като се съветваме със специалистите в областните служби по земеделие или с аптекаря от селскостопанската аптека. Имайте предвид, че препаратите за растителна защита биват контактни и системни и имат различен механизъм на действие. Контактните препарати се измиват лесно от дъжда въпреки употребата на прилепители. Затова се препоръчва, ако сте работили с тях, след дъжд да повторите пръскането. При работа със системни препарати е достатъчно да са минали 30-40 минути след работа с тях, за да се придвижат до всички части на растението и започнали да действат. Така че, ако е минало това време, не е необходимо повторно пръскане с тях. Ако дъждът падне непосредствено след като сте пръскали растенията, независимо от препарата, задължително трябва да повторите пръскането.
- Работният разтвор от препарата (ако сте работили с контактен) трябва да покрие изцяло листната маса. Важно условие е той да бъде изпръскан като мъгла за да няма капчици по листата, които в последствие се стичат и падат на земята, с което чувствително се намалява ефикасността му.
02.07.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021