На каква дълбочина трябва да се обработи мястото, за да може земята да ражда богато? На този въпрос няма еднозначен отговор. Принципът е следният - за зеленчуци с плитка коренова система е достатъчно почвата да бъде прекопана на 20 см. Тази дълбочина стига за пипера, фасула, краставиците, луковете, спанака, салатите. Ако обаче ще засаждате растения с по-дълбоки корени като доматите, зелето, кореноплодните, тогава няма да мине без риголване. Трябва да изорете място на 60-70 см дълбочина.
В случай че в градината почвеният слой е по-тънък, има начин и там да отглеждате зеленчуци. Всяка година копайте така, че да изваждате малко и от по-неплодородния долен слой. Постепено в продължение на няколко години ще успеете да увеличите почвения слой и той ще е достатъчен за доброто развитие на зеленчуците. Разбира се, през това време ще внасяте обилно органични торове - оборски тор, изгнила шума, компост.
По принцип всички с изключение на някои кореноплоди харесват обилното торене с угнил оборски тор. Внася се преди основната обработка на почвата. Повечето с изключение на целината, зелето и салатното цвекло са чувствителни към хлорните форми на калиевите торове. При това пълна непоносимост имат краставиците, салатите, пиперът, лукът, дините, пъпешите, фасулът - те трябва задължително да се торят с калиев сулфат.
Завъртането на саксиите с растения по време на растежа на една или друга страна в болшинството случаи не е важно - главното е винаги това да става бавно, с не повече от 10 градуса. Изключение правят л...
Пролетта на миналата година прерязах всички върхове от клоните на плододаващите овощни дръвчета /около 5-6 годишни/, с цел да не израстват много високи. До есента от всички прерязани клони израстнах...
Кафявото пресичане по същество не е болест, а повреда и от него не се лекува, а предпазва. Не се и забелязва, докато виното е напълно изолирано в добре затворен съд. В съприкосновение с въздуха обаче ...
Зелчетата на брюкселското зеле се прибират от октомври, та чак до студовете. В южните райони на страната - и през зимата. В промръзналите зелчета се увеличава съдържанието на захари, подобрява се и вк...