07.03.2021 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  1223  |   0  
Бамята е готова за бране
Бамята има дълъг период на плододаване. Прибирането на плодовете започва през юли, няколко дни след прецъфтяването на първите цветове. Тя продължава да цъфти и плододава през цялото лято. Растежът и развитието й се преустановяват чак при падането на първите слани. Редовното поливане осигурява образуването на нови и нежни плодове.
Поради бързото нарастване и загрубяване на чушките, беритбите трябва да се извършват всеки ден или през ден. Набраните плодове много бързо загубват своите кухненски и технологични качества. Също така не издържат на продължителен транспорт и съхранение и трябва да бъдат преработени своевременно. Набраните плодове се поставят в касетки или кафези и се използват незабавно.
Може да се съхраняват преработени чрез стерилизация, дълбоко замразени с предварително бланширане или изсушени. За сушене се подбират по-дребни или средно едри плодчета и се нанизват на конец. Така приготвени се потопяват за няколко секунди в подсолена и гореща около 70ºС вода. След това нанизите се изцеждат в някакъв съд и се оставят да се сушат на сухо, много проветриво и сенчесто място. Веднага след пълното изсушаването се прибират също на сухо място.
13.08.2018 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021