Топлолюбивият зеленчук най-добре се развива и расте при 22-28 градуса. Ако температурата е под 15°С, цветовете и завръзите окапват. При силно захлаждане се появява антоцианово оцветяване на всички зелени части. Затова застудее ли, съобщят ли синоптиците за възможни слани, патладжаните трябва вече да са прибрани вкъщи.
В този зеленчук освен въглехидрати, пектини, малко мазнини, минерални вещества, микроелементи има и сравнително високо количество белтъчини. Но те се усвояват трудно. По тази причина патладжаните изискват продължителна обработка, която увеличава разтворимостта на белтъчините. Маслото, което се съдържа в семената, намалява холестерола. Препоръчва се за болни хора, при които холестеролната обмяна е накърнена. В плодовете на растението има още витамини В1, В2, С и малко PP. Патладжаните са полезна храна при атеросклероза и ниско кръвно налягане. Поради високото съдържание на лесно усвоимо желязо се включват в менюто на анемично болни. Имат също диуретичен ефект, успокояват нервната система.
Оксаловата киселина, която съдържат, ги прави неподходящи за хора, които страдат от бъбречно-каменна болест или от хроничен хепатит.
Соланинът е вреден, трябва да се отстрани
Между активно действащите съставки е соланинът. Това отровно вещество придава горчивия вкус. Затова преди готвене домакините трябва да обработват патладжаните. (Нарязаните парчета се поръсват със сол, а после се изстискват). В българската кухня се използват печени, пържени или варени, прави се традиционното кьопоолу.
              Зеленият камък е препарат на база железен сулфат. Представлява зелени кристали, които на въздуха изветряват и това води до промяна на цвета му в бял. Дължи се на изпускането на част от кристалната вод...
              Черната акация, известна още като аморфа (Amorpha fruticosa), е медоносно растение от семейство Бобови (Leguminosae). Представлява изправен храст, висок до 2-3 м, с тънки прави клонки и текопере...
              Моравата обикновено заема голяма част от градината. Ако тя не отговаря на необходимите изисквания това ще се отрази неблагоприятно и на останалите градински елементи, което и налага да се спазват ясн...
              В много случаи плодовете на семковите видове се съсипват при съхранението. Неинфекциозните повреди се появяват в периода на стареене и са в резултат от физиологични процеси. Плодовете започват да потъ...