23.10.2020 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  1346  |   0  
Как да се избавим от зелевата муха
В летните месеци зелето става обект на голямо внимание от страна на зелевата муха. Това насекомо, което прилича на обикновена муха, на дължина достига до 6-7 мм.
Снася яйцата си в почвата близо до стъбълцата на младия разсад. Защо е опасна зелевата муха? Пет-шест дни след като снесе от яйцата излизат личинките, които проникват навътре в корените. Поради това кореновата система не се развива, листата вехнат и придобиват синкаво-оловен оттенък, растежът се задържа и растението загива.

Как да се справим с нея?

Може да използвате “якички” около растенията. Те позволяват да се ограничи достъпа на насекомото до кореновата шийка, където снася яйцата си. “Якичките” може да се направят от ламинирана хартия или от фолио, както и от друг еластичен материал, който не се размеква при дъжд. Обвийте стъблата на зелето, вкопайте “якичките”в земята до 1-2 см, оставяйки отгоре ивица с височина 3-4 см. “Якичката” трябва да приляга плътно към растението.
Периодично, на всеки един-два дена, отгребвайте почвата от стеблата, за да проверите дали не са се завъдили неканени гости. Ако откриете яйца с бял цвят – отнесете пръстта по-далече и около корените насипете свежа. Това трябва да се прави веднъж на три-четири дни.
Поставете капани, оцветени в синьо. Малка плочка с размери 10х15 см трябва да се боядиса със синя боя - зелевата муха обожава този цвят. Отгоре се намазва с незасъхващо прозрачно лепило. Мухите кацат върху плочката и завинаги остават върху нея. Такива капани трябва да се разположат около лехите на разстояние 5-7 метра един от друг.
25.07.2014 г. / Величка Христова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020