24.10.2020 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  1580  |   0  
Сиво гниене по гроздето
Вегетацията на лозата е към своя край и най-опасните болести за нея, каквито са маната и оидиума, вече не могат да нанесат значителни поражения. Гроздето обаче продължава да страда от сивото гниене.
Тази болест е повсеместно разпространена. Причинява се от гъбичката Sclerotinia fukeliana. Напада всички зелени части на лозата, но по листата рядко може да бъде открита. По-често през лятото може да бъде забелязана по филизите на младите лози и по цветовете и младите зърна на плододаващите лози. Най-често ще се види по узряващото грозде и по-късно по време на краткотрайното или дълготрайното съхранение. Започва с появата на бледокафяви петна по зърната, където кожицата лесно се олющва. Скоро се появява и обилен сивобял налеп.
Срещу тази болест се извършват няколко пръскания. Първото е след цъфтежа, второто е през юли, третото е в началото на август, а четвъртото – в края на август до 20 дни преди узряването. Използвате се препарати като топ плюс 70 ВП и топсин М70 ВП. За намаляване на опасността от заболяване много са важни филизенето, колтученето, прореждането на листата в началото на узряването. Тези операции допринасят за по-добро проветряване. По време на съхранението се използва серният двуокис, който се получава, като в помещението се изгарят серни лентички или сяра.На тези, които се стремят да подържат градината си екологично чиста, препоръчваме биопрепаратите Grafox и Myelfos, които са изключително ефективни в борбата със сивото гниене.
24.09.2015 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020