Градина » Плодов червей напада ябълките

 Плодов червей напада ябълките

Ябълковият плодов червей презимува като възрастна гъсеница под старата напукана кора, в пукнатините на подпорите, в плодохранилищата, амбалажа и в почвата, близо до повърхността и до стъблата на овошките. Напролет при средна дневна температура над 10 градуса гъсеницата какавидира. Пеперудите от I поколение летят от май до началото на юли. Те снасят яйцата си по листата, плодовете и клоните. Излюпените гъсеници, които са от яйца, снесени по листата и клонките, допълзяват до плода и се вгризват в него. След като повредят от 1 до 3 ябълки, завършват развитието си, а плодовете окапват. Гъсениците се отправят към местата за какавидиране. Има две поколения годишно.
Пръскането срещу I поколение се извършва, когато има 0.5-0.6% вгризвания на гъсеници. Второто третиране се прави 10-12 дни след първото.
Пеперудите от II поколение летят от втората половина на юли до края на август и началото на септември. Снасят яйцата си главно по плодовете и след като се изхранят, отиват в местата за зимуване.
Най-добър ефект от борбата срещу ябълковия плодов червей се получава, когато пръскате по време на масовия летеж на пеперудите от I и II поколение. Използвайте някои от следните растително защитни продукти: агрия 1050 + - в доза 0.15%; суми алфа 5 ЕК - 0.02%; вазтак 100ЕК - 0.0125%; децис 2.5ЕК - 0.03%; нуреле Д - 0.05%.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Защо листата на доматите пожълтяват

Това се случва при т.нар. бактерийното изсъхване на доматите, което се дължи на бактерията Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis и напада сортове за средно ранно полско производство. Заразява...

Време е да засаждате ранните краставици

Разсадът за ранните краставици вече е готов и те трябва да се засадят на постоянното им място. Стъклената оранжерия е предварително подготвена. Най-важното е да се осигури добре действащо отопление и...

Лукът се полива до средата на юни

Получаването на лук за глави се извършва по няколко начина, но най-често се използва чрез засаждане на арпаджик. Запасите в луковичката подпомагат развитието на растението и няма нужда от поливане. Ко...

Лятното зеле отива в лехата

Зелето е зеленчукът, който присъства целогодишно на българската трапеза – прясно или преработено. Рано напролет първо се появяват засадените преди зимата зелки. Последни са късните, които ще редим в к...

Начало