Много от болестите по зеленчуците се пренасят от мястото, на което се отглеждат, в помещенията, където се съхраняват. Някои от тях външно трудно се забелязват, но при определени условия атакуват зеленчуците.
Бялото гниене заразява зелето още на полето
но признаците се проявяват и при съхранението му. В основата на стъблото по долните листа се появява мокро гниене, което преминава върху главата. Повредените тъкани се покриват с плътен бял налеп, изпъстрен с черни телца. От прибраните заразени зелки болестта се разпространява и върху съседните, обхваща цялото количество.
Сивото гниене по зелките също се появява още на полето. По външните листа се наблюдават кафяви напетнявания, които причиняват полумокро гниене, то се покрива с пепелносив пухкав налеп. Болестта навлиза във вътрешността на зелката. За да се спре заразата, трябва навреме да се прибира зелето, да не се напуква, защото от пукнатините прониква и причинителят на болестта. Незабавно унищожавайте болните зелки още в градината. Помещението, където ще се съхраняват, да е обеззаразено. Да се поддържа температура 1 -2 градуса и влажност на въздуха - 90-95 %.
При съхраняване на праза се наблюдава фузарийногниене. При него лъжливото стъбло до 10 см покафенява и загнива. Между листата се вижда светъл или розово-червеникав налеп. Впоследствие болните тъкани се оводняват. Предотвратява се при добро съхранение. Необходимо е стръковете да се предпазят от измръзване, като се затрупат с добре дренирана почва или пясък и се покрият с подходящи материали.
Прибраните моркови също често боледуват
Мокрото гниене ги напада още на полето, заразата се разпространява и при съхранение. В началото на болестта поразените тъкани са по-тъмни от здравите. Много скоро под кутикулата остава само тъмна слизеста маса с неприятна миризма.
Склеротийното гниене напада морковите и целината. Появява се още на полето като полумокро напетняване в основата на листата, които пожълтяват и загиват. При съхранение болестта се разпространява по кореноплодите. Развива се бял памуков налеп, изпъстрен с черните телца на гъбата. Черното гниене на морковите също се среща в градината и при съхранение. Появяват се черни вдлъбнати петна, които довеждат до сухо гниене.
За да запазите морковите здрави, трябва да ограничите високите дози от азотен тор, да приберете кореноплодите в сухо време, да не ги наранявате при изваждане и транспортиране. Преди да ги оставите за съхранение, напрашете ги е вар на прах - 1,5-2 % от теглото им. Температурата за лагеруване трябва да се поддържа в рамките на 2-3 градуса.
Репичките имат къс вегетационен период и за ранно производство през пролетта се сеят в края на януари или началото на февруари в топъл парник . Подходящи сортове са Бисер, Сакса и Червени с бели опаш...
В купа с компост от семе поникна някаква ябълка. Трябва ли да я облагородявам или тя ще се развие добре и без тази операция? От подобно семеначе можете да формирате каквото ви е удобно. Но е нев...
Искате ли да отглеждате патладжани, още при обработката на мястото за засаждане трябва да се съобразите с кореновата му система, която достига до 90 см. Затова не бива да се пропуска есенната дълбока ...
Интересни биха изглеждали терасата или балконът, ако между разноцветните багри на цветята се мъдрят тъмновиолетовите плодове на патладжана. И защо да не си позволите да си отгледате поне един храст от...