Пръснатите по полето семена често се превръщат в храна за птици и мишки, а понякога и загниват. Съществува един метод, който позволява да се предпазят посевите, без да се прилагат каквито и да било химически средства.
Семената се разполагат върху широка тава за печене или в плоска кошница и се разбъркват с кръгообразни движения. Отгоре семената се напудрят със ситно смляна глина и от време навреме се пръскат с вода. По този начин около всяко семе се образува малка глинена капсула с диаметър около 1-1,2 см.
Има и друг начин за приготвяне на предпазни капсули. Накиснатите във вода в продължение на няколко часа семена се смесват с влажна глина, омесвана с ръце и крака. След това сместа се прекарва през сито с подходящ размер на отворите, за да се получат дребни парченца. Те се сушат в течение на един или два дни, докато станат удобни за оформяне с ръце във вид на капсули. В идеалния случай във всяка капсула трябва да има по едно семе.
За един ден може да се приготвят достатъчно капсули, за да се засеят 1-2 хектара.
Лозарите често със страх оглеждат зреещото грозде. Защото знаят - харесат ли го осите, асмите ще служат само за сянка. Но обикновената оса (Vespa vulgaris L.) напада също и повечето овощни градини с я...
Сярата и сяросъдържащите фунгициди са класически средства за борба срещу брашнестите мани и ръжди. Ефикасни са и срещу някои други гъбни болести, но не действат срещу същинските мани. В тази група се ...
Струпясването е много разпространена болест по крушите и ябълките и има голямо стопанско значение. Причинява се от гъбата Venturia pirina (за крушата) Venturia inaequalis (за ябълката). Струпясванет...
Летният чесън се засажда още преди да е настъпила календарната пролет, през март, а даже и в края на февруари, стига времето да позволява. Почвата трябва да е обработена дълбоко през есента. Сега оста...