23.03.2023 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  15279  |   0  
Защо загиват сакъзчетата?
Мушкатото е здраво цвете и рядко страда от болести. Сакъзчето обаче се напада силно от сивото (ботритисно) гниене, опасна болест по голям брой цветя. Причинява се от гъбата Botrytis cinerea, която се пренася със спори от въздуха, посредством насекоми, при допир на здрави до болни растения. Гъбата се намира и в почвата и в растителните остатъци. Болестта се развива при висока влажност – над 90 % и по-ниска температура – 10-15 градуса.
Признаците на болестта са много характерни. Периферията на заразените листа леко изсветлява и се подвива надолу. Листните дръжки изтъняват, омекват и по-късно загниват. По периферията се появяват кафяви петна, които нарастват. Листата изжълтяват и клюмват. Накрая изсъхват напълно. Младите листенца и цветовете не се развиват.
Сивото гниене напада и стъблата. Сърцевината им загнива, те омекват и изтъняват. При отрязване се вижда почерняла тъкан.
При много висока влажност по нападнатите части може да се появи сивокафяв налеп от гъбата.
При откриване на първите признаци на болестта да се отстранят листа, поливките да се намалят и да се напръска с няккъв фунгицид. След 7-10 дни пръскането може да се повтори.
23.04.2016 г. / ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023