07.08.2020 година
1564339898.swf
С
тайни растения
  2139  |   0  
Соланум
Solanum
През лятото соланумът цъфти с дребни цветове, а през есента се появяват зелени плодчета, които променят баграта си с приближаването на зимата. Оранжевите или червени плодчета сред тъмнозелените листа създават празнично настроение и ако оставите това малко храстовидно растение на слънчев прозорец в хладно помещение, плодовете ще стоят месеци наред. Близкородственият С. псеудокапсикум има по-едри плодчета. Внимавайте – плодчетата са отровни. С. капсикаструм издържа до февруари. Ранното опадване на листата обикновено означава, че преполивате, а ако падат плодчетата – светлината е малко или въздухът е горещ и сух.
С. капсикаструм се продава в огромни количества всяка коледа. Тъмнозелените листа са удълженоелипсовидни, а след белите цветове се образуват плодчета (около 2 см диаметър). Обикновено растенията се купуват, когато плодчетата са променили баграта си от зелена на оранжево-червена и ако държите растението на хладно, те ще се запазят месеци наред. Има няколко сорта, като Cherry Ripe (яркочервени плодове) и variegatum (листа с кремави петна). С. псеудокапсикум също е популярен и е твърде подобен. Но ако я разгледате по-внимателно, ще видите, че стъблата му са гладки, плодчетата – по-големи, листата – по-малки, а багрите – по-ярки. Този вид е доста висок (45-75 см), но съществуват 30-сантиметрови сортове джуджета (nanum Tom Thumb и др.), които са най-популярни.

Тайни на успеха

Температура: Хладно; дръжте при 10-15°С през зимата.
Светлина: Ярка, с малко пряка слънчева.
Вода: Почвата трябва да е непрекъснато влажна.
Влажност навъздуха: Често пулверизирайте лисата.
Грижи след прецъфтяване: В края на зимата отрежете стъблата до половината от дължината им; до пролетта поддържайте почвата почти суха, след това пресадете; през лятото поставете саксията на открито – пулверизирайте растенията, когато цъфтят; през есента внесете на закрито.
Размножаване: Засейте семена или направете стъблени резници през пролетта.
08.11.2011 г. / Стойка Жекова
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020