07.08.2020 година
1564339898.swf
С
тайни растения
  1624  |   0  
Хризантема
Chrysanthemum
В последните години саксийната хризантема се превърна в стаен любимец. Специалистите използват растежни регулатори, за да забавят растежа й и я държат на тъмно, за да я накарат да цъфти към определена дата. Ето защо може да намерите цъфнали хризантеми по всяко време на годината. Високи са около 30 см, съцветията са големи и ги има във всички багри освен в синьо. Ако изберете растението внимателно и ако се грижите правилно за него, то ще цъфти 6-8 седмици. В магазина търсете екземпляр с малко отворени съцветия и с много пъпки. У дома поставете саксията в хладна стая на перваз, където ще го грее слънце сутрин или привечер. Сортовете Margurita, Charm и Cascade са редки.
За разлика от обикновените сортове на Х. морифолум, които се отглеждат в оранжерии, саксийната хризантема обикновено се избира по баграта, а не по името на сорта. Charm е сорт на Х. морифолум, който цъфти толкова обилно през лятото и есента, че листната маса почти не се вижда. Съцветията му са бели, оранжеви, жълти, розови или червени. Ще трябва да си отгледате собствени растения от семена – същото важи и за хризантемата Cascade. С помощта на телена рамка стелещите се стъбла могат да се оформят красиво – в края на лятото и есента множество съцветия покриват стъблата. “Бебето” на стайните хризантеми е Mini-Mum (прости съцветия, височина 15-20 см). “Маргаритите” (Х. фрутесценс) обикновено цъфтят през лятото. Дискът на всяко съцветие е жълт – лигулите са бели, жълти или розови.

Тайни на успеха

Температура: Хладно – идеалната температура е 10-15°С.
Светлина: Ярката светлина е от съществено значение, но трябва да предпазвате от обедното слънце.
Вода: Почвата трябва да е непрекъснато влажна; може да се наложи да поливате няколко пъти в седмицата.
Влажност на въздуха: От време на време пулверизирайте листата.
Грижи след прецъфтяване: Повечето растения се изхвърлят, но саксийните хризантеми могат да се засадят в градината, където ще възстановят нормалния си ритъм на растеж и развитие.
Размножаване: Саксийните хризантеми оставете на професионалистите; за Marguerte – в началото на лятото направете стъблени резници; за Charm и Cascade – засейте семена напролет.
11.11.2011 г. / Стойка Жекова
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020