Градина » Гладиолите в контейнери са на мода

 Гладиолите в контейнери са на мода

Красивите им цветове намират все по-широко приложение в озеленяването на балкони, веранди и открити тераси.
За отглеждането в контейнери най-добре е да изберете средно едри гладиоли. Подходящ е сортът Bluebird 385-Р-68, който е с ранен срок на цъфтене, виолетов с бели петна сорт, който досега се ползва в градинарството с голяма популярност и заслужена любов, тъй като не е капризен и е много надежден. За отглеждането в контейнери и разнообразни саксии се използват също така и сортове гладиоли от дребноцвет-ните и миниатюрните групи.
При избора на контейнер трябва да се стараете той да е декоративен, съразмерен с избрания сорт и едновременно да побира достатъчно обем почва за отглеждането на гладиолите.
Важно е контейнерът или саксията да имат задължително дренажен отвор за изтичането на излишната вода при поливането, тъй като гладиолите не понасят застояването на вода в почвата им.

Предимства

Голям плюс при отглеждането на гладиоли в контейнери се явява това, че можете да удължите вегетационния период и да дадете възможност клубенолуковиците на гладиолите напълно да узреят. За тази цел с настъпването на хладното време занесете контейнера с гладиолите в светло помещениие, остъклена лоджия или веранда, където да поддържате необходимата положителна температура.
При правилен подбор на сортовете и добри грижи можете да се любувате на великолепните цветове на гладиолите от юни до първите големи студове.

Осигурете им място без вятър и дъжд

На дъното на контейнера обезателно се поставя дренаж. За тази цел отлично подхождат парченца от счупени саксии, които могат да се намерят във всяка къща. Водата минава през такъв дренажен слой бързо и гладиолите няма да стоят много време във водата. Парчетата на дъното също така не дават почвата да изпада от дренажните отверстия.
Над дренажния слой насипете хранителна почва. Тя трябва да бъде богата, рохкава, структурна и едновременно наситена с влага. Богатата почва е много важна, тъй като в контейнерите гладиолите се засаждат два пъти по-гъсто, отколкото в открита почва.
Клубенолуковиците на гладиолите в средата на април-началото на май се засаждат в контейнери на дълбочина 8-12 см с разстояние 6-7 см между растенията.
След около 2 седмици се появяват първите млади растения и започват да се развиват листата. Важно е да изберете правилното място за контейнерите. Гладиолите са топлолюбиви растения, които обичат светлината, но не могат да понесат студения вятър и въздушното течение. Затова трябва да се избере място, което е защитено от вяръта и е достатъчно светло. Едновременно с това то не трябва да попада в обхвата на силните дъждове.

Трябва почвата да е мулчирана. за да се запази влагата

Необходимо е да поливате правилно. Гладиолите обичат овлажнената почва, но не понасят застояването на водата. Недостигът на влага в почвата влияе лошо на растежа на растенията, особено на цветоноса, който може да се изкриви, става неустойчив и губи красотата си. Почвата в контейнерите се изсушава много по-бързо, отколкото в откритата леха. За да не се случва това, трябва да мулчирате с торф или прегорял оборски тор, който при поливането отдава на гладиолите хранителни вещества и се явява добра подхрана.
Нужно е навреме да поливате растенията, през топлите сезони до 2-3 пъти на ден, но в същото време да следите почвата да остава рохка и пропусклива на въздух, иначе корените на гладиолите могат просто да се задушат.

Редува се подхранване с минерални и органични торове

Наторяването на гладиолите в контейнери се прави както и при растенията в открита почва. Подхранването на корените трябва да се редува с това на горните части на растението. За по-добро развитие можете да направите 3-4 надкоренни подхранвания с минерални торове ( по 0,5 г амониева селитра, суперфосфат и калиев хлорид на 1 л вода). Първото подхранване – при появяването на трети лист, второто - при появяването на шести лист, третото и четвъртото - в периода на появяване на съцветията. Употребата на минерални торове е добре да се редува с органични наторявания. Ако растежът и цъфтежът на гладиолите са слаби, то можете да предприемете и обработка със стимулатори, но не по често от 2-3 пъти на сезон.

Автор: Елена Тодорова

Представяме Ви:

Срещу мъхнатия бръмбар пръскането е невъзможно

Той се храни с цветовете на много растетия предимно овощни видове – ягоди, череши, ябълки, круши, кайсии, праскови и т. н. Не прощава на зелето и другите кръстоцветни растения, може да се види как уни...

Синият мак обича прохладата

Синият или тибетският мак се нарича още меконопсис бетоницифолия (Meconopsis betonicifolia). Родината на това многогодишно растение от семейство Макови са планинските райони на Тибет и Западен Китай, ...

Подгответе мястото за ягодите

Искате да си насадите ягоди? Преди обаче за започнете, добре преценете къде да ги настаните. При наклон над 10 градуса е желателно мястото да се терасира. Площта се разчиства от камъни, ненужни храсти...

Подгответе за зимно пръскане

През януари и началото на февруари се пръска за пръв път срещу неприятелите. Не е необходимо обаче да се третират всички дървета. Зимно пръскане се прави, ако се установи, че по клоните на дърветата и...

Начало