Ако обичате цветята, сигурно държите на това винаги в дома си да се радвате на букет от свежи стръкове. Това наистина е много хубаво, но за съжаление излиза доста скъпо удоволствие, като се имат предвид цените на рязания цвят, особено през зимата. А често се случва цветята, които сме купили, да са замръзнали и в момента, в който ги поставим на топло, те клюмват.
Има няколко малки тайни за това как през лятото, когато може да наберете от собствената си градина цветя, да ги “консервирате” и да ги извадите когато поискате, за да им се радвате. Най-често този начин се прилага при царицата на цветята - розата, тъй като за нея няма “точен сезон”.
Ето една рецепта как да запазите рози. Пъпките им трябва да се берат почти готови да цъфнат, но не отворени. Изберете ги с дълги дръжки. Сложете в подходящ съд сол и я оставете на печката, докато хубаво се изсуши и се превърне почти в прах. Намерете някаква кутия, която може да затворите много плътно (почти херметически) и посипете солта на дъното й. Отгоре се нареждат пъпките внимателно, така че да не се допират. После отново отгоре се посипват със същия прах и кутията се затваря. Когато искате да имате свежи рози - извадете ги. Не се притеснявайте, че са минали няколко месеца, които те са прекарали в кутията. Пъпките изглеждат като изсъхнали. Отрежете края на стъблата и потопете цветята във ваза с вода. Малко по малко те се съживяват и разтварят.
Болестите на вината са разделени на две групи: аеробни и анаеробни. От първата най-често се срещат цветясването и вкисването. Анаеробни заболявания са манит, повдигане, вгорчаване, провлачване и други...
Ако в оранжерията въздушната температура падне под 15°С, краставиците не образуват плодо-даващи органи. Захладнее ли под 7-8° С, спира изцяло развитието. Много е важно да не допускате резки колебания,...
За да се предизвика втори цъфтеж при розите, е необходимо да се направи лятна резитба. По принцип при тези храстовидни растения чрез резитбата се насочва растежът, формира се храстът, определя се броя...
Приятен нежен, фин и лек вкус, забележителен аромат и красив светло златистожълт цвят със зелен оттенък. Познахте, нали? По това белите вина категорично се отличават от червените. За да се направи оба...