16.08.2022 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  6233  |   0  
Преди резитба проверете пъпките на лозата
През зимата температурите се понижават значително и има вероятност лозите да са измръзнали. Затова преди да вземете ножицата, трябва задължително да проверите състоянието на пъпките. Измръзването се установява, когато те набъбнат. Но може да разберете това и по-рано. Когато преминат силните студове, съберете 30-40 пръчки. Те се отрязват до основата, поставят се в съд с вода, потапят се на 10-20 см. Оставят се в топла стая. След една седмица се проверява състоянието на пъпките и на пръчките.
Прережете пъпките и внимателно ги огледайте. Здравите са със светло-зелен цвят. Силно измръзналите са тъмнокафяви. При по-слабо поразените от мраза средната пъпка в зимното око е кафява, но страничните са зелени. При силно измръзване трябва да се провери кората и дървесината на пръчката, а също и стъблата и рамената.
Ако повредата е 100 % , на очите, ликото и дървесината на пръчките, стъблата и рамената не се прави резитба. При слаба повреда - 10-15 %, се прави нормална резитба. При 30-40 % измръзване се оставят двойно повече очи на лозата, с повече плодни звена. Ако измръзването е по-голямо, се реже само на чепове с по две очи. След израстването на леторастите се оставят необходимите за резитбата през следващата година. При всички степени на измръзване на лозите е задължително филизенето. С него ще се регулира силата на лозата и плододаването й.
24.01.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022