Градина » Загрибете лозята

 Загрибете лозята

Загрибването се извършва късно през есента, обикновено след листопада с цел да се предпазят от измръзване лозите през зимата. При прилагане на системата Гюйо преди загрибването се извършва есенна резитба. Оставените плодни пръчки се полагат по реда и се покриват с рохкава почва едновременно с главините. Възможно е загрибването да се извърши и без да се режат лозите през есента. В такъв случай се полагат само плодните пръчки, които се загрибват, а окончателната резитба се извършва през пролетта. По този начин лозите не се лишават преждевременно от листата си маса, оттокът на резервни вещества от пръчките към стеблото и корените завършва нормално. Пръчките се покриват с рохкава пръст около 10-15 см. Самото загрибване може да се извърши по-рано при хубаво време. При решаване на въпроса относно загрибването на лозята трябва да се има предвид народната мъдрост „Пази винаги за веднъж”. По-добре е 10 години да се загрибват и отгрибват лозите, отколкото да се загуби макар и една реколта. В такива случаи могат да измръзнат много лози, което често води до пропадане на цялото лозе. Загрибването има и отрицателни страни. При прилагането му могат да се нанасят механични повреди по главините и плодните пръчки. Загрибването предизвиква загниване на част от зимните очи. В години, когато няма измръзване, незагрибаните лози покарват по-редовно от загрибаните. Поради това при резитбата Гюйо резервната плодна пръчка трябва да се остави незагрибана. През пролетта в зависимост от условията на презимуването се запазва едната или другата.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Как да спасим удавеното растение

Заливането на почвата е най-честата причина за гибел на стайните растения. Най-добре е, разбира се, да не допускате това да се случи, но ако се е случило вече, ще ви научим как да го спасите. Спа...

Младото вино изисква специални грижи

Много стопани считат, че след приключването на бурната ферментация виното е готово за консумация. В младото вино обаче настъпват редица изменения, в които винарят може да се намеси сполучливо. След ...

Всяко растение има нужда от собствена територия

Хранителната площ на едно растение е онова пространство, от което то има нужда, за да се развива и да расте нормално. Определя се от произведението между вътрешноредовото и междуредовото разстояние. Н...

Засаждайте вече петуниите

Петунията е сред любимите балконски цветя. Любимец е на слънцето, затова се настанява на южна тераса. Добре расте на открити слънчеви места. Едроцветните петунии са по-топлолюбиви, отколкото дребноцве...

Начало