В началото пак да напомним – не вземайте семе от хибриди, резултатът ще е разочароващ. Но ако сте си харесали някой директен сорт и той е намерил прекрасни условия във вашата градина, време е да оставите семена от него. Краставиците трябва да са напълно узрели, но месото им да е още твърдо. Семената ще узреят вътре, но оставете плода на сухо място, докато омекне.
Най-жизнени са семената от средната част на краставицата. Така че първо отстранете крайчетата, после я разрежете на две надлъжни половини. Изстържете вътрешността заедно със семената и потопете в съд с вода. Оставете съда на топло, за да се извърши ферментация. После промийте с чиста вода няколко пъти. Разстелете върху парче плат или хартия, изчакайте семената да изсъхнат и ги приберете в затворен стъклен буркан. Не забравяйте да залепите етикет с името на сорта.
Китайската роза (Hibiscus rosa sinensis) е един от многобройните членове на рода на хибискусите, които влизат в семейство Малвови. Родом е от Югоизточна Азия, но свободно расте по всички топли краища ...
Нетърпеливи, започваме да го очакваме още преди да се е свършило онова, дето е в кацата, и засяваме разсад за ранно зеле. Нормално. Свежият зеленчук си е нещо друго. Само че то ще стане готово за в те...
Едни от най-ефектните ампелни растения за вътрешна украса са еписциите.Техните мъхнати листа, проблясващи в сребристи, бронзови или медни оттенъци, са извънредно декоративни и привлекателни, а когато ...
Киваното (Cucumis metuliferus) е близък роднина на краставиците и на пъпешите. Произхожда от семейство Тиквови. Този екзотичен плод идва далечна Африка, където се среща в диво състояние в пустинните и...