Градина » Изсушете си чушки и домати

 Изсушете си чушки и домати

Зеленчуците ще се запазят по-дълго време, ако ги изсушите. Избират се добре узрели червени пиперки, измиват се и се нанизват през дръжката на конец или канап. Всяка чушка се продупчва до дръжката, за да може да се проветрява вътрешността й. Нанизаните пиперки се окачват на открито място на слънце или сянка. Мястото трябва да е проветриво и низата да не се допира до стената или друга повърхност. По същия начин се изсушават и малки чушки, те обаче се нанизват през средата. Широките пиперки се сушат, след като се махнат дръжката и семето, връвта минава съмо през средата. Те се използват за пълнене.

Как да приготвите доматите

Можете да сушите и домати. Избират се добре узрели и червени, средно големи плодове. Измиват се и се нарязват на две или на четири, но без да се отделят докрай, за да останат само разтворени. Нареждат се с разреза нагоре върху плосък съд – тава или дъска, застлани с хартия. Поставят се на слънце и съхнат през целия ден. След като слънцето залезе или се заоблачи, доматите се прибират, за да не се овлажнят от роса или дъжд. На следващия ден отново се изнасят. И така, докато напълно изсъхнат.
Изсушените домати са еластични, в тях не се чувства влага, не се чупят при стискане в шепа и не се залепват на топка. Прибират се в торба от памучна материя и се окачват на проветриво място.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Преди резитба проверете пъпките на лозата

През зимата температурите се понижават значително и има вероятност лозите да са измръзнали. Затова преди да вземете ножицата, трябва задължително да проверите състоянието на пъпките. Измръзването се у...

Произведете си сами лозов разсад

След появата на филоксерата по нашите земи, болест с икономическо значение за лозята, размножаването на гроздата все по-често става чрез облагородени вкоренени резници. Те се получават като се присадя...

Засадете левизия край каменния зид

Родът на левизията (Lewisia) се отнася към семейство Тученицеви и включва 20 вида тревисти многогодишни растения са с удължено копиевидни, неопадащи през зимата листа. От голямата листна розетка излиз...

Как се прави ябълков оцет

Оцетът е един от хранителните продукти, използван от човека още през древността наравно с хляба, виното, пивото и млечните продукти. Названието му произхожда от фреските думи “вин” и “агрия”, което оз...

Начало