Зеленчуците ще се запазят по-дълго време, ако ги изсушите. Избират се добре узрели червени пиперки, измиват се и се нанизват през дръжката на конец или канап. Всяка чушка се продупчва до дръжката, за да може да се проветрява вътрешността й. Нанизаните пиперки се окачват на открито място на слънце или сянка. Мястото трябва да е проветриво и низата да не се допира до стената или друга повърхност. По същия начин се изсушават и малки чушки, те обаче се нанизват през средата. Широките пиперки се сушат, след като се махнат дръжката и семето, връвта минава съмо през средата. Те се използват за пълнене.
Как да приготвите доматите
Можете да сушите и домати. Избират се добре узрели и червени, средно големи плодове. Измиват се и се нарязват на две или на четири, но без да се отделят докрай, за да останат само разтворени. Нареждат се с разреза нагоре върху плосък съд – тава или дъска, застлани с хартия. Поставят се на слънце и съхнат през целия ден. След като слънцето залезе или се заоблачи, доматите се прибират, за да не се овлажнят от роса или дъжд. На следващия ден отново се изнасят. И така, докато напълно изсъхнат.
Изсушените домати са еластични, в тях не се чувства влага, не се чупят при стискане в шепа и не се залепват на топка. Прибират се в торба от памучна материя и се окачват на проветриво място.
Ако маслината в саксията неочаквано за вас „хвърли” листата си, това може да е следствие от недостатъчно поливане. Растението не реагира на засушаването веднага, а след известно време. Затова не може ...
Недостиг на мед се появява на леки почви с кисела реакция, на почви с високо съдържание на хумус или след варуване. Торенето с високи норми фосфорни торове намалява подвижността на медта в почвата и з...
Най-подходящи за отглеждането на френските грозда са някои планински и полупланински полета, където падат повече дъждове. При валежи под 700 мм растенията трябва да се засаждат, ако има възможност за ...
Не са малцина онези любители, които с гроздето от асмите или от малко лозенце правят опити да си приготвят домашно вино. Случва се обаче гроздовата каша да не ще да закипи, т. е да започне ферментация...