Градина » Съхранете дините до зимата

 Съхранете дините до зимата

Дините и пъпешите се съхраняват в закрито помещение, наредени на лавици на един или два реда с опашките нагоре, така че плодовете да не се докосват. Температурата на съхранение трябва да е не по-висока от 5 градуса. Някой сортове пъпеши могат да се съхраняват закачени, но в помещението не трябва да има други плодове и зеленчуци. Продължителното съхранение на свежи дини е невъзможно, затова те се добавят в туршии, но само когато са зелени или недозрели. За туршии се използват дините от късните сортове с тънки кори, дребни или средни по размер. Повредените, презрелите или измръзналите плодове не могат да се използват за тази цел. Предварително дините се измиват, отделя се плодната дръжка, след това се поставят в подходящ съд и се заливат с саламура. Отгоре съда се затваря. Дините ще бъдат готови за консумация след 2 месеца. За саламурата са нужни 400-500 г сол и 5 л вида на 10 кг дини. Плесените, които се появяват отгоре на съда, трябва периодично да се почистват. Дините, приготвени като туршия, трябва да се съхраняват при температура от 0 до 3 градуса.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Малки хитрости в лехата

• На тежките почви и в ниските места лехите трябва да се разположат от север на юг. В този случай растенията по обед ще получават максимално количество слънчеви лъчи, които ще проникват между редовете...

Зимните ветрове са най-опасни за къпините

Някои видове къпини са по-чувствителни към студ от малините. Това важи предимно за сортовете със стелещи се издънки. Те понасят температури от минус 20 до минус 25°С, без да претърпят някакви особени ...

Защо пиперът издребнява?

Издребняването на пипера е признак на вертицилийното увяхване. Тази болест започва да се проявява около началото на цъфтежа. В по-ранните фази на заразяване се изразява в слаб растеж, къси междувъзлия...

Как да разпознаем болната фиданка

Когато купувате фиданка или посадъчен материал за плодни храсти, много внимавайте да не внесете болести в двора си. Защото след това унищожаването на заразите става много трудно, дори невъзможно. ...

Начало