Важно агротехническо мероприятие при отглеждане на зеленчуковите растения е загърлянето, защото много от тях имат тази особеност да образуват допълнителни (адвентивни) корени, когато стъблата им допират до умерено влажна почва. Целта на загърлянето е също така да се запазят и укрепят растенията от вятъра, да се предизвика образуването на нови, допълнителни корени (домати, патладжани, краставици, тикви, тиквички, пъпеши, дини, зелеви култури), да се увеличат клубените (картофи), да се етиолират растенията (аспержи, ендивия), да се запазят младите растения от измръзване ( ревен), а се заринат с пръст измитите от дъждовете корени и клубени. Загърлянето обикновено се извършва за повечето зеленчукови култури при втората копан. То става като около стъблата на растенията се натрупва умерено влажна почва, а не суха, защото ще се влоши водният режим около същите.
Загърлянето трябва да се практикува редовно, защото то стимулира образуването на новите корени, с които се подобряват условията за хранене на растенията, стават по-устойчиви срещу действието на вятъра. При нашия климат загърлянето на зеленчуците през вегетацията подпомага развитието на културите и увеличава добива им.
• Не бързайте да презасаждате купената саксийна роза. Първо я поставете на светло място, засенчено от преките слънчеви лъчи, и я оставете да привикне към условията. • Ако розата започне да увяхва ск...
Сигурно сте виждали как от малка висяща кошничка стърчат мощни зелени еленови рога. Това е забележителната папрат платицерум (Platycerium) - най-едрата, най-необикновената и най-красивата от папратите...
Каладиумът е многогодишно растение, произхождащо от Южна Америка. На височина достига 30-35 сантиметра. Корените му са месести и образуват многогодишни грудки. Едрите му листа са твърде интересни със...
Съвлакът се нарича още поветица, повитица, свлак, телеграфче и бяла рокличка. Ботаническото наименование е Convolvulus arvensis. Той спада към групата на кореново-издънковите плевели, извънредно упори...