Градина » Калина (офика)

 Калина (офика)
Sorbus

Голяма група от полезни дървета с различни размери - от 25 см (рядко срещаната S. pygmaea) до 15 м (S. Mitchellii). Популярният градински сорбус е калината - грациозно и нежно дърво в различни багри през целия сезон. През май и юни цветоносните съцветия са в бяло или кремаво, а наесен сред златистите листа се появяват и червени плодчета, събрани в кичури.
Сортове: Има две групи - със сложни перести и с прости листа. Калината е по-разпространена, ще я познаете по сложните листа, съставени от малки листенца. Основният вид е S. aucuparia (7,5 м, яркочервени плодчета). Интересните сортове са Asplenifolia (7,5 м, папратовидни листа) и Fastigiata (4,5 м, колоновидна корона). Добър избор е и S. Joseph Rock - ярко обагрени листа наесен. Офиката е с прости овални листа - зелени отгоре и сиви отдолу. Изберете S. aria Lutescens (10,5 м, сребристи млади листа, червени плодчета) или S. intermedia (9 м, оранжевочервени плодчета). За малка градина е подходяща S. hostii (3,6 м).
Място и почва: Не е капризен. Вирее на слънце или полусянка.
Подкастряне: Не е необходимо - отстранете мъртвите клонки през зимата.
Размножаване: Засейте семена под стъкло наесен.

Автор: Ангелина Костова

Представяме Ви:

Хортензията - украшение за градината

Наричат хортензията най-хубавото украшение на градината. Убеждаваме се в това само като погледнем високия кичест храст с огромните - до 30 см, бухнали съцветия. Това е един от най-обилно и най-продъ...

Засейте невена до края на септември

В името невен е скрито вълшебството, че цветовете му не вехнат лесно. Известен е и като календула - едно от най-разпространените цветя в света. Използва се като компонент в цветни масиви, а също и за ...

Как да си завъдим шлемник?

Скутеларията (Scutellaria), известна и като шлемник, е род от семейство Устоцветни, който включва около 360 вида растения. Те са многогодишни, коренищни, рядко едногодишни, тревисти или полухрастовидн...

От какво зависи вкусът на картофите

Кулинарните качества на картофите включват такива показатели като разваримост, окраска на месото, вкус, форма на клубените. Физическите и химическите изменения, които идват от кулинарната обработка на...

Начало