Градина » Калина (офика)

 Калина (офика)
Sorbus

Голяма група от полезни дървета с различни размери - от 25 см (рядко срещаната S. pygmaea) до 15 м (S. Mitchellii). Популярният градински сорбус е калината - грациозно и нежно дърво в различни багри през целия сезон. През май и юни цветоносните съцветия са в бяло или кремаво, а наесен сред златистите листа се появяват и червени плодчета, събрани в кичури.
Сортове: Има две групи - със сложни перести и с прости листа. Калината е по-разпространена, ще я познаете по сложните листа, съставени от малки листенца. Основният вид е S. aucuparia (7,5 м, яркочервени плодчета). Интересните сортове са Asplenifolia (7,5 м, папратовидни листа) и Fastigiata (4,5 м, колоновидна корона). Добър избор е и S. Joseph Rock - ярко обагрени листа наесен. Офиката е с прости овални листа - зелени отгоре и сиви отдолу. Изберете S. aria Lutescens (10,5 м, сребристи млади листа, червени плодчета) или S. intermedia (9 м, оранжевочервени плодчета). За малка градина е подходяща S. hostii (3,6 м).
Място и почва: Не е капризен. Вирее на слънце или полусянка.
Подкастряне: Не е необходимо - отстранете мъртвите клонки през зимата.
Размножаване: Засейте семена под стъкло наесен.

Автор: Ангелина Костова

Представяме Ви:

Как да се грижим за гергините

Грижите за гергините не са сложни, важно е обаче да отчитате някои нюанси. Преди всичко те са топло- и светлолюбиви растения. За тяхното отглеждане са нужди просторни, слънчеви и защитени от студенит...

Как се отглежда офика от семена

През есента скромната офика изглежда като красиво бижу и често погрешно е наричана “калина”. С блестящите коралови или жълти гроздове, каквито са плодовете й, ние можем да си наберем и засеем, за да я...

Защо не стават репичките

Начинаещите градинари често се жалват от това, че в техните лехи не растат репичките. Трябва да се знае, че старите и нетипични по окраска и форма семена на тази култура, а също и дребните, не дават к...

Изсушете си праскови и смокини

Сушените праскови са рядкост на пазара, но са едни от най-трайните сушени плодове. Узрелите, но все още относително твърди праскови, първо се измиват, след което се нарязват на тънки кръгчета. Сушат с...

Начало