Градина » Сложете целината в топъл парник

 Сложете целината в топъл парник

Ако си засеете целина в началото на февруари в топъл парник, ще имате готов зеленчук през лятото – юли-август. Трябва да знаете, че семената никнат много бавно. За да се ускори поникването, може да ги потопите за 1-2 секунди в кипяща вода. След това не ги подсушавайте, а ги оставете да рътят. Така младите растения ще се покажат 8-10 дни по-рано.
Семената са много дребни, за да поникнат равномерно, по- добре е да ги смесите предварително с пясък. За 1 кв. м. парник са необходими 1-1,5 г, това е достатъчно за 100 кв. м целина. Разпръснатите семена се покриват с пресят добре угнил оборски тор, пластът да е около 0,5 см. Целината е студоустойчива и кълновете й издържат до минус 4 - 5°С, но за да поникне, трябва да е топло - около 25°С. Понеже зеленчукът е силно влаголюбив, почвата трябва да бъде непрекъснато влажна. Но не мокра!
Поникнат ли растенията, температурата не трябва да е по висока от 18-20°С. Ако по-голямата топлина се съчетае и със засушаване, стръковете ще стрелкуват, т.е. ще образуват цветоносни стъбла. Ако отглеждате растението по правилата, през първата година то ще образува листна розетка и коре-ноплод. Онези, които оставите в градината да презимуват, на втората година ще изкарат цветоносно стъбло.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Отгледайте си ананас в саксия

Ананасът е сред най-впечатляващите южноамерикански плодови култури, прекрачили Атлантическата водна шир и намерили широки обятия в Азия, Австралия и Европа. Той е дете на не особено приятни екологични...

Как да торим с дървесна пепел

Ценните свойства на растителната пепел са известни отдавна. Наши читатели обаче продължават да се интересуват как точно да я използват и при кои растения. Може ли пепелта от печката да замени торенето...

Ажгон – що е то?

Ажгонът, наричан и ароматен айован, е познат в много страни заради силния си аромат и остър вкус. Отглежда се културно от най-ранни времена. Родината му е Азия. Използват се предимно свежите и сушенит...

Студоустойчивост на овощните растения

Измръзванията на овощните растения през зимата и особено в началото на пролетта са доста често явление. Това се отразява чувствително на реколтата, а в някои случаи може и напълно да я похабява. Измр...

Начало