Лечебни рецепти » Болките в пояса

 Болките в пояса

Болките в поясния дял на гръбначния стълб са особено чести. Най-вече се засягат хората в средната работоспособна възраст. Те са една от най-честите причини за загуба на трудоспособност сред физическите работници. Изправянето на човека на два крака е довело до нова функция на гръбначния стълб, при което той поема около 2/3 от тежестта на тялото. Това го обременява значително и е предпоставка за много увреждания, особено в поясния му дял, който е най-натоварен.

Причините

Една по-особена теория за обяснение за тези болки, за профилактиката и лечението им е на американския специалист М. Кензи. Той приема следните три положения (синдроми). Първото от тях е болка при определено положение на тялото, която според автора се причинява от механична деформация на меките тъкани (притискане). Тя се дължи на заемане на неправилно положение при седеж. Болката изчезва при промяна на положението на тялото. М. Кензи нарича този синдром позиционен.
При второто положение причина на болката е скъсяване на връзките на гръбначния стълб. М. Кензи го нарича честота на флексия. Това означава, че човек често (повече време) е в сгънато положение на гръбначния стълб, при което връзките на гръбначния стълб загубват своята разтегливост. Болките се появяват, когато при дадено движение нат ялото скъсените връзки трябва да се разтегнат и движението не може да се извърши в желания обем.
Третото положение е по-тежка степен на увреда, при което причина за болката е промененото положение на ядрото в междупрешленния диск. Задачата на диска е да свързва прешлените и да поема натиска върху тях. Той се състои от съединително тъканен пръстен и ядро, което се мести в зависимост от движенията на прешлените. Изместването му извън нормалните граници причинява болка. Тя може да бъде постоянна или да се явява от време на време, може да се появява при ходене или в покой, както и в легнало положение. М. Кензи нарича този синдром синдром на изместване.

Как да избегнем болките?

Профилактиката на болките в поясния дял на гръбначния стълб се състои преди всичко на достатъчна и разнообразна двигателна дейност. Много важно е укрепването на гръбната, коремната и тазобедрената мускулатура. От не по-малко значение е осигуряване на удобно работно място и заемане на правилно положение на гръбнака. Той не бива да бъде наведен напред, физиологичните му кривини не бива да се отклоняват от нормата. Ако се налага продължително време да се заема седнало положение, полезно е да се правят по-чести почивки и се изиграят няколко физически упражнения. Основна част от тях трябва да се пада на раздвижването на гръбнака. Едно подходящо упражнение е следното: застава се на една крачка разстояние от бюрото (масата), ръцете се опират в него като тялото заема наклонено положение (наклонен лицев лег) и се извършват движения в гръбнака назад и напред (сгъване и разгъване на гръбначния стълб).

Можем ли да ги излекуваме?

За лечението на болките в поясния дял на гръбначния стълб М. Кензи предлага някои специални физически упражнения и лечебни пози. Тяхното прилагане обаче следва да става след като е поставена диагноза от специалист в тази област и той е дал необходимите указания кои упражнения са подходящи, показал е как се изпълняват, в каква дозировка и пр. Тези упражнения и лечебни пози не са сложни и могат да се изпълняват и самостоятелно от всеки. У нас също има изследвания и наблюдения в практиката, че те могат да бъдат полезни.

Автор: доц. д-р Георги Каранешев

Представяме Ви:

Вредят ли заместителите на захарта при диета за отслабване?

Дъщеря ми отслабва до самозабрава и е решила напълно да се откаже от продуктите, съдържащи захар. Сега яде всичко само на основата на захарозаместители. Как да й обясня, че това е вредно? М. Тр. от ...

Биопрогноза за периода 13-19 октомври

По-сериозни здравословни проблеми през периода могат да имат страдащи от хроничен и често повтарящ се фарингит. Важно в подобни случаи е да се избягва пиенето на студени и газирани течности, както и е...

Апатия завладява чувствителните към лунните цикли

Преминаването на 29.08. на луната през фаза новолуние може да стане причина в началото на следващата седмица много от жените, чувствителни към лунните цикли, да усетят лек отлив на жизнена енергия. От...

Симпатикова активност и хипертония

От известно време повишавам кръвното налягане. Направиха ми изследвания, нямам диабет и бъбречно заболяване. Казаха, че е от нервната система. Никога не съм се оценявала като нервна. Безпокои ме само ...

Начало