Лечебни рецепти » Невенът лекува черния дроб

 Невенът лекува черния дроб

Древногръцкият лекар Диоскорид (1 в. от новата ера) използвал широко в своята практика невенът. С него лекувал болести на черния дроб, на далака и жлъчния мехур. Благодарение на целебното растение той се справял с жълтеницата, стомашните спазми, кашлицата, камъните в пикочния мехур, сърдечните неврози, хипертонията, рахита. Прилагал настойка с невен при болести на устната кухина и глътката.

Истинска фабрика за витамини

Научната медицина невена като лекарствено растение сравнително неотдавна. Изясни се, че в оранжевото цвете е съсредоточена цяла аптека. То има противовъзпалително, антисептично, дезинфекциращо, обезболяващо, потогонно, пикочогонно действие, понижава кръвното, успокоява централната нервна система, обуздава рефлекторната възбудимост, забавя сърдечният ритъм, засилва отделянето на жлъчката.
Съцветията на невена се включват в много лекарствени смеси и препарати. Те съдържат етерично масло, горчиви вещества, фитонциди, сапонини, флавониди, органични киселини, витамин С и голямо количество каротин. Особено богати на каротин са ярко оцветените цветове. В тях има 2 пъти повече каротин, отколкото в бледожълтите цветове. Специалистите съветват да се използват съцветията на невена като антиспазмолитично и стимулиращо средство при авитаминоза и при истерия. В стъблото и листата има дъбилни вещества, а в корените –сапонини.
Цветните кошнички и стръковете се събират в сухо време, по време на цъфтежа.

И за вътрешно, и за външно лечение

• Външно се използва пресният сок от невена – за промиване на рани и язви и при ухапване от пчели и оси. В приготвената от растението настойка (1 с. л. цвят са попарва с 1 чаша кипяща вода) се напоява салфетка. Тя се поставя във вид на компрес на увредения участък от кожата при гнойни рани, циреи и пъпки, при изгаряния, за промивки при ангина и възпалителни заболявания на устата и глътката.

• Чаят от невеновия цвят е е чудесно кръвоочистващо средство. Препоръчва се за вътрешен прием при нечиста кожа и нередовен месечен цикъл. Приготвя се много лесно: 2 ч. л. суровина се попарват в чаша с гореща вода. Престоява 10 мин, след което се пие топъл, по 1 чашка 2-3 пъти дневно. Такъв чай е с добро въздействие и при изкълчвания, разтягане на връзките, мускулни травми. Външно за тази цел се използва във вид на компреси, които се поставят върху поразените места.

• 1 ч. л. смляно съцветие се заливат със 100 мл хладка вода. Течността престоява 6-8 часа, прецежда се и се приема на три пъти през деня преди хранене.

• Добре е винаги да имате под ръка мазило от невен. За да се приготви, 50 г смлени на пудра цветове се смесват с 200 г стопена свинска сланина от вътрешностите. Поставя се на кипяща водна баня и се бърка постоянно, докато се получи еднородна маса. Мазилото се съхранява в хладилник. Използва се при лошо зарастващи рани, кожни болести, запек, разширени вени, рани, възникнали при залежаване на лежашо болни.

• Установено е, че невенът оказва отлично действие при лечението на сипаница. 2 с. л. от съцветието или сок от пресни стръкове се смесват с 50 мл чист спирт. Добавят се 40 мл вода и 30 мл одеколон. Престоява на топло 2 денонощия, след което се добавят 5-процентова борна киселина и 3 г глицерин. Всичко внимателно се разбърква и с тази емулсия се маже лицето 2 пъти на ден. При редовна употреба кожата постепенно се изчиства от пъпките.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Биопрогноза за периода 27 януари - 2 февруари

През периода е възможно да има известно влошаване на здравето при страдащи от хемороиди. Важно за хората с подобен проблем е да ограничат консумацията на силни подправки и алкохол и да спазват по-акти...

Биопрогноза зa 19 - 25 септември

Известно влошаване на здравето може да има при страдащи от хемороиди. Съществено място в профилактиката и лечението на разширените кръвоносни съдове заема спазването на по – активен двигателен режим. ...

Критичен период за страдащите от артрози

В началото на разглеждания от нас период е възможно да има леко влошаване на здравето при страдащи от артроза и артрит. Еднакво вредни за тях са както физическото претоварване, така и абсолютното обез...

Биопрогноза за периода 27 юли - 2 август

Периодът остава сравнително неблагоприятен за здравето на страдащите от ниско кръвно налягане. Съществено място в неговата профилактика и лечение заема ежедневното изпиване поне на 1,5-2 л. течности....

Начало