Лечебни рецепти » Билки изцеляват шиповете

 Билки изцеляват шиповете

Появата на костни шипове, артроза или деформираща артроза, се наблюдава най-често жените след 40-годишна възраст. Заболяват предимно коленните и тазобедрените стави и гръбначният стълб, и по-рядко глезените и стъпалата. Причините са наследствени, ендокринни, резултат на затлъстяване и травми. В ставите настъпва дегенерация, атрофия, появата на ставни мишки, остеопороза, остеофити, деформиране на ставите, силна болка и ограничение в движенията, водещо до инвалидизиране. Използва се медикаментозното лечение с болкоуспокояващи, витамини, кортизонови препарати и други. Баните, масажите, раздвижването и особено народната медицина, много могат да помогнат.

Народните лечители препоръчват следните рецепти и билки:

• Смесват се 20 ядки от кайсия и 20 зелени листа от индрише, 500 мл течна гликоза или чист пчелен мед, 4 месести лимона, смлени с корите, но без семките, по 12 г обикновена валерианова тинктура и тинктура от глогов цвят (от аптеката) и 1 с. л. канела на прах. Ядките от кайсията могат да се заменят с ядки от сладки бадеми (счукват се в дървен хаван на кашица). 1 с. л. от така приготвената смес се приема 3 пъти дневно – сутрин, обед и вечер, след ядене, т.е. около 2-3 часа след ядене.
• Приготвя се сок от 1 глава целина, настъргана от вечерта и поръсена с 1 с. л. захар. Кисне захлупена цяла нощ. На сутринта се прецежда чрез изстискване и се засилва със сока на 1 лимон. Този сок да се пие само сутрин, преди ядене.
• Прави се отвара от троскот, синя тинтява, пача трева и полски хвощ – по 100 г от всяка, бял равнец, жълт кантарион, иглика и маточина – по 50 г. 2 пълни с. л. от сместа с прибавени 15 шипки, разрязани на две и по 1 пълна ч. л. ленено семе и червена хвойна (зърна) се запарват в 600 мл вряща вода. Варят се на тих огън 10 минути. След като изстине, отварата се прецежда. Пие се по 1 чашка от 75 мл 2 пъти дневно – сутрин и вечер, преди ядене и 20 минути след горния сок от целина.
• Много полезно е и поставянето върху ставите и гръбнака на зелен лист от прясно зеле, който кисне в газ в продължение на 6 часа. След това се свива на руло и се изстисква добре, върху него се слага парче хартия, бинтова се и така се спи или до сутринта, или докато може да се търпи и след това се сваля.
• Ако болният е жаден и отварите не са достатъчни, може да пие друга отвара - от листа и стъбла на целина (4 с. л. се сипват в 600 мл вода и се варят 10 минути).
• Полезен е и чаят от бял равнец . Приготвя се, като 3 с. л. от билката се запарват в 600 мл вряща вода. Течността престоява захлупена 2 часа и се прецежда.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Биопрогноза за 15-21 януари

Метеорологичните показатели през периода ще бъдат относително неблагоприятни за здравето на много категории хронично болни, включително и за това на страдащите от артроза и артрит. Това налага хората ...

Биопрогноза 4-10 януари

Все повече зачестяват вирусните инфекции на горните дихателни пътища, а вече има регистрирани и немалко случаи на грип. С профилактична цел, а и при настъпила вече инфекция, е препоръчително 2 – 3 път...

Биопрогноза за 4 - 10 март

По-сериозни здравословни проблеми през периода могат да имат страдащи от хроничен и често повтарящ се синузит. С профилактична цел, а и при настъпили вече оплаквания от хрема, главоболие и чувство за ...

Биопрогноза за 30 април-6 май

Цъфтежът на редица растителни видове продължава да създава сериозни здравословни проблеми на много от хората с алергия към пчелния прашец. От полза при алергия, независимо от нейния причинител и от не...

Начало