Лечебни рецепти » Кръвоизливите от матката са сигнал за рак

 Кръвоизливите от матката са сигнал за рак

Ракът на матката е най-често срещаният тумор на гениталиите. Това е заболяване, което у нас е на първо място сред онкологичните болести. Засяга предимно жени - затлъстяващи, пост-менопаузални, с малко раждания или нераждали. Трябва да се има предвид, че този вид рак се подмладява. Увеличеното приемане на естрогени (като хормонално заместителна терапия) наред със затлъстяването, ановулаторните цикли са сред факторите, които увеличават риска от развитие на ендометриален рак. Обратно - намаленият внос на естрогени и повишените прогестеронови нива (орални контрацептиви) действат като предпазващи фактори.

Как най-рано да се открие болестта?

За тази цел се използват ехографният метод, за да се определи дебелината на ендометриума, като нормалният ендометриум (дебелина) на лигавицата не трябва да надвишава 4 мм.

Симптомите

Всички пациенти имат постменорално кървене (удължен мензис), задържане на гной в кухината на матката, обилни кръвоизливи след менопаузата, кръвотечения при жени без овулация.

Диагностиката

Златният стандарт за диагностициране на рака на еднометриума е пробното сепарирано абразио (кюртаж) с биопсия за диагноза на заболяването.
За диагностика се използват най-често 2 начина - протестеронов хормонален тест, съчетан с ехографско изследване на дебелината на ендометриума и ако е над 4 мм, се пристъпва към пробно сепарирано абразио. Предоперативна диагностика - ехографско изследване, цистоскопия, сигмоидоскопия, компютърната томография, ядрено-магнитен резонанс. Папиларно серозните карциноми имат по-лоша прогноза. Светлоклетъчните видове рак са най-агресивните от всички видове рак. Изследването на хормонални рецептори е много важно - естрогенни и тестагенни, при тяхното позитивиране прогнозата е по-добра.

Лечението включва:

• Тотална хистеректомия - премахва се матката, тръбите, яйчниците, влагалищен маншон и следоперативна лъчетарапия и хормонотера-пия с гестатени.
• Химиолечение - провежда се с доксорубицин, циплатин, таксол, 5-флуору-рацил.
• При това заболяване могат да бъдат приложени и някои нови ГТРХ-атонити като Lupron и Zoladex,ho това е все още в стадиите на клинично проучване.

Надежда

Този вид рак най-малко метастазира и се развива по-бавно от другите видове рак.

Автор: Д-р Ст. ИВАНОВ

Представяме Ви:

Биопрогноза за 7-13 май

По – сериозни здравословни проблеми през периода могат да имат хора с разширени вени. Важно за тях е да активизират двигателния си режим и да използват всяка удобна възможност за да държат краката в п...

Рецепти за болно сърце

Народната медицина предлага ефективни рецепти за лечение на сърдечно-съдови заболявания. Ето няколко от тях: При сърдечна слабост: • 100-140 г мед (денонощна доза) се разпределя на неголеми...

Биопрогноза за периода 19 - 25 май

В началото на периода е възможно да зачестят оплакванията от главоболие, повишена раздразнителност, чувство за общо неразположение и др. при хора с по-лабилна нервна система. От полза в подобни случаи...

Обажда се хроничният колит

По-сериозни здравословни проблеми през периода могат да имат хора с хроничен колит. Важно за тях е да спазват диета, бедна на пържени, пушени и пикантни ястия, на плодове и зеленчуци с високо съдържан...

Начало