Лечебни рецепти » Билки лекуват простатит

 Билки лекуват простатит

Простатната жлеза се намира зад пикочния мехур при мъжете и обикновено е с размерите на орех. При повечето мъже тя започва да се увеличава след 50-те години. Възниква така наречената доброкачествена хипертрофия. Тя не изисква лечение, ако няма оплаквания. Увеличената простата може да притисне пикочния канал. В резултат на инфекция възниква възпаление на простатата, което се нарича простатит. Това заболяване изисква лекарско наблюдение, защото може да доведе до безплодие и импотентност и да завърши с рак на простатата. Вземайте предписаните ви медикаменти. За профилактика на болестта и нейното лечение може успешно да си помогнете с билкотерапия.
Препоръчва се билките да се приемат не повече от месец и след като се направи прекъсване от 1-2 седмици, да се повтори лечението. Съставът на билките трябва да се сменя периодично. Може да се приема едновременно спиртен извлек от една билка и водна настойка от друга.

Настойка от магданоз

• Залейте с чаша вряща вода 2 с. л. корени и стръкове от магданоз. Оставете да престои 30 мин в похлупен съд и прецедете. Приема се по 3 с.л. 3 пъти на ден при възпаление на простатата.
• Залейте 1 с. л. семе или корени от магданоз с 2 чаши вряща вода, оставете да престои 10 часа и прецедете. Настойката се пие на малки глътки през целия ден.

Настойка от тиквени семки

• Залейте с чаша вряща вода 3 с. л. наситнени тиквени семки. След като престои 30-45 мин, прецедете. Пие се по 1/3 чаша 4-5 пъти на ден при простатит. Тиквените семки са един от най-богатите източници на цинк, който е така необходим на мъжете от раждането до старостта. Затова се препоръчва да се приемат най-малко по 20 семки всеки ден.

Настойка от листа на бреза

• Залейте 2 е. л. листа от бяла бреза с 0,5 л вряща вода. Оставете да престои 1-2 часа и прецедете. Пие се по 1/2 чаша 3-5 пъти на ден.

Цветен прашец

• Цветният прашец повишава имунитета и стимулира всички функции на човешкия организъм. Вечерта смесете 1 ч. л. цветен прашец с чаша кисело мляко. На сутринта разбъркайте и приемете 30 мин преди закуска, а може и по време на хранене, но в никакъв случай късно вечерта. Поддържащата доза е 10 г цветен прашец на ден. Лечението продължава 1 месец, след което се почива 1 месец. За 1 година се правят 4-6 курса на лечение.

Автор: д-р Севдалина Цанева

Представяме Ви:

Биопрогноза за периода 10 - 16 октомври

В началото на периода е възможно да зачестят оплакванията от главоболие и световъртеж при хора с мениероподобен синдром. Важно за тях е да избягват евентуални по-големи физически и психо-емоционални н...

Биопрогноза за 18-24 септември

По – сериозни здравословни проблеми през седмицата могат да имат страдащи от хемороиди. Съществено място в тяхната профилактика и лечение заема спазването на диета, бедна на силни подправки и алкохол....

Биопрогноза за 8-14 април

Ако в началото на периода се чувствате, уморени, сънливи и с понижен жизнен тонус, причина за това ваше състояние може да бъде не само пролетната умора, но и въздействието върху нервната ви система на...

Извънсърдечни аритмии?

Имам пристъпно сърцебиене. При прегледите ме уверяват, че не съм сърдечно болна. Лекувам се, но продължавам да получавам пристъпи. На какво може да се дължи и как да се справя? Т. Ш. от С. Извънсъ...

Начало