Лечебни рецепти » Перде на очите – какво трябва да знаем

 Перде на очите – какво трябва да знаем

При болестта катаракта (старческо перде) на очите зрението постепенно се влошава, тъй като лещите губят все повече и повече своята прозрачност. Докато в миналото това беше типично старческо заболяване, днес от него страдат и все повече по-млади хора. В началото симптомите са почти незабележими, но с течение на годините се задълбочават.

Типичните симптоми

• При начална катаракта хората се затрудняват при четене на по-дребни шрифтове, както и трудно виждат надписите от табелите по пътищата. Контурите се раз-мазват пред погледа.
• Очите стават чувствителни към светлина и по-трудно фокусират.
• В по-напреднал стадий на заболяването очите сякаш са покрити със сивкава пелена.

Спасението е операция

Тя трайно подобрява зрението и е почти безболезнена. При нея увредената очна леща се отстранява и се заменя с изкуствена от силикон или акрил. В повечето случаи се поставя мултифокална леща, с която може да се избегне носенето на очила за четене.

Как протича оперативната интервенция

Прави се местна упойка около окото. След това очният хирург извършва 3-4 мм разрез по ръба на роговицата, изтегля капсулата на лещата и я отваря. Той раздробява помътнялото ядро на лещата с лазер или ултразвук и изсмуква остатъка. След това закрепва специално пригодената изкуствена леща в капсулата, която я обгръща и покрива окото с превръзка.
Оперативната интервенция продължава около 20-30 минути. Престоят в очна клиника е 2-3 дни. Ако са увредени лещите и на двете очи, първо се оперира едното око и след известно време другото, за да не са превързани едновременно и двете.

Какво трябва да знае пациентът през първите 3 седмици след операцията

• Да не се трие или натиска окото, дори и да се появи сърбеж, тъй като това може да навреди на оперативния шев.
• Трябва да се капят противовъзпалителни капки за очи (напр. кортизонови), които да се редуват с мехлем със същата цел всеки ден.
• Лицето да се мие много предпазливо, защото в оперираното око не трябва да попада вода или сапун - съществува опасност от инфекция. По същата причина е добре някой да ви помага, когато миете косата си. Навеждайте главата си назад и допълнително защитавайте окото с кесията за миене от пръските вода.
• Четене се разрешава най-рано една седмица след операцията, а гледане на телевизия 1 -2 дни след това.
• Когато сте на открито, носете превръзка на окото. Тя защитава от прах, вятър и слънце, които изсушават и замърсяват окото.
• Не вдигайте и не носете тежести. Това товари и очите. Може да се увреди оперативният шев.
• Не се навеждайте, а вървете с изправена глава.
• Спортуване - плуване, колоездене и т. н., се разрешава най-рано след месец-месец и половина.
Разбира се лекарят ще прецени състоянието и ще прецизира съветите, които ще даде.

Автор: Д-р Галина ТОДОРОВА

Представяме Ви:

Биопрогноза за периода 2-8 септември

Преминаването на 02.09. на луната през фаза новолуние прави този ден подходящ за спазването на т.нар лунна диета. За целта в продължение на 24 часа се приемат само течности, главно под формата на вода...

Биопрогноза за 24-30 юли

Периодът е относително неблагоприятен за здравето на страдащите от хемороиди. Важно за хората с това заболяване е спазването на по – активен двигателен режим и на диета, бедна на силни подправки, на а...

Биопрогноза 26 януари-1 февруари

По-сериозни здравословни проблеми през периода могат да имат артритноболните. Важно за хората със ставни заболявания е да избягват както претоварването, така и абсолютното обездвижване на болните став...

Биопрогноза за периода 31 август - 6 септември

Очакваните магнитни бури и пълнолунието на 31.08. могат да станат причина в началото на периода много от хората с по-лабилна нервна система да имат проблеми с нервите и съня. Ще им помогне пиенето на...

Начало