Народната медицина предлага ефективни рецепти за лечение на сърдечно-съдови заболявания. Ето няколко от тях:
При сърдечна слабост:
• 100-140 г мед (денонощна доза) се разпределя на неголеми порции (по 1 ч. л. или 1 с. л.) и се приема заедно с мляко, извара, плодове и други продукти всеки ден в продължение на 1-2 месеца. Особено полезнен е лавандуловият, ментовият и горският мед.
• 1 с. л. плод от шипка (10-15 плодчета) се вари като чай с 2 чаши кипяща вода. Добавя се 1 с. л. мед и се оставя да престои на тъмно няколко часа, след което се прецежда. Взема се по половин водна чаша 2-3 пъти дневно. Напитката се съхранява в доре затворен съд.
• Взема се 25 г изчистен и настърган на ситно ренде чесън. Залива се 350 г рядък мед, разбърква се добре и се оставя да престои 1 седмица. Приема се по 1 с. л. 40 мин преди хранене 3 пъти на ден 1-2 месеца.
При хипертония:
• наред с назначените от лекаря медикаменти се приема 3 пъти дневно 1 чаша цвеклов сок с прибавена към него 1 с. л. мед.
• Особено полезно е на гладно да се изядат 3 ореха с 1 с. л. мед.
При атеросклероза:
• Смесват се равни части лук и мед и от сместа се взема по 1 с. л. 2-3 пъти дневно.
При стенокардия:
• Смесват се 100 мл сок от алое, 500 г смлени орехи, сокът от 1-2 лимона и 300 г мед. Приема се по 1 с. л. 3 пъти дневно 20-30 мин преди ядене.
През периода е възможно да има известно влошаване ан здравето при хора с исхемична болест на сърцето. Съществено място в профилактиката и лечението на сърдечно болните заема спазването на подходящ дви...
Цъфтежът на редица растителни видове продължава да създава редица здравословни проблеми на много от хората със сенна хрема. От полза при наличцие на алергия, независимо от нейния произход, ще бъде при...
Ако сами отглеждате растението или знаете къде расте, използвайте за лечението сок от листата, като предварително изрежете бодлите. Пие се по 3 с.л. 4-5 пъти на ден също в продължение на 1 месец. Това...
През пролетта традиционно зачестяват проблемите от здравословно естество при страдащи от язвена болест. Изключително важно за хората с това заболяване е да ограничат консумацията на пържени, пушени и ...