Лечебни рецепти » Тендовагинит

 Тендовагинит

От това заболяване се оплакват машинописки, музиканти, балерини и други, чиято работа е свързана с продължително двигателно пренапрежение на пръстите, китките и глезените.

Описание

Тендовагенитът представлява възпаление на влагалището на мускулните сухожилия. То може да бъде последица от проникване на бактерии от съседни гнойни огнища, от нараняване, от продължителна травма. Пренапрежение на сухожилията е също причина за заболяването. Тендовагинитът се среща в остра и хронична форма. Острият тендовагинит може да бъде сух, серозен или гноен.

Сух тендовагинит

Сухата форма най-често засяга палеца на ръката. Възпалението причинява задебеляване на сухожилията и стесняване на просвета на влагалището. Движенията в областта на възпалителния процес са ограничени, появява се остра болка, усилваща се при натиск и движение. Кожата над възпаленото място е зачервена и оточна.
Заболяването преминава след десетина дни покой, но има склонност към повтаряне.

Серозен или гноен

Тендовагинит с набиране на серозна течност или гной се развива след проникване на бактериална инфекция в сухожилията и влагалището. Тогава по хода на сухожилията се появява силна болка и оток на кожата. Нарушават се движенията на ръката или на стъпалото. Често се образува абсцес и е нарушено общото състояние. Налице е висока телесна температура с разтрисания, учестена сърдечна и дихателна дейност. В такива случаи забавянето на хирургическа намеса може да доведе до некроза на сухожилието.

Хроничен
Хроничната форма протича с продължителен възпалителен процес, по време на който сухожилията се удебеляват, а движенията на крайника са затруднени и некоординирани. Постепенно се развива мускулна контрактура. Хронично протича тендовагинитът на двуглавия (бицепсен) мускул на мишницата, като постепенно се ограничават движенията в раменната и лакътната става. Възпалението често се разпространява и обхваща сухожилията в китката.

Лечение

При остър тендовагинит трябва да се назначат антибиотици и да се обездвижи засегнатият крайник. Болните се намират под постоянен контрол, за да се прецени своевременна хирургическа намеса при образуване на абсцес или флегмон. При показание при някои форми на хроничен тендовагинит се прибягва до пластична реконструктивна операция.

Изпитани билкови рецепти

Рецепта 1

Смесват се 50 г кора от върба, 50 г плодове от хвойна, 50 г стръкове от хвощ, 60 г корени от кисел трън, 60 г стръкове от синя китка и 100 г камшик. 2 с. л. от сместа се заливат с 500 мл кипяща вода и се варят 5 минути. Пие се по 100 мл 4 пъти дневно преди ядене.

Рецепта 2

Вечер се правят разтривки в областта на тендовагинита с 50 мл терпентин, 50 мл метил салицилат и 50 г зехтин. Полезни са и топли бани с трина, като за целта 2 шепи от билката се сипват в 5 л вода да врят 10 минути.

Рецепта 3

Смесват се 80 г бял имел, 30 г цвят от глог, 30 г корени от репей, 30 г корени дилянка, 30 г корени перуника, 30 г корени черен оман, 30 г корени бял оман, 30 г корени гръмотрън, 30 г листа от бреза, 30 г листа орех, 30 г стръкове от жълт енчец, 15 г шишарки на хмел, 15 г плодове от див кестен и 10 г венчелистчета от божур. 2 с. л. от сместа се варят 5 мин в 500 мл вода. Пие се по 1 винена чаша 4 пъти дневно преди ядене.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Биопрогноза за 11-17 септември

През периода е възможно да има известно влошаване на здравето при хора с бъбречно каменна болест. Съществено място в профилактиката и лечението на това заболяване заема ежедневното изпиване поне на 2 ...

Биопрогноза за периода 12-18 май

Относително ниските температури през последните дни, съчетани с повишена влажност на въздуха и силни ветрове в много райони от страната доведоха до известно влошаване на здравето при страдащи от хрон...

Биопрогноза за 6-12 ноември

Есенното обостряне на язвената болест е една от основните причини за зачестяване на оплакванията от киселини, болки и чувство за стомашен дискомфорт при много от хората с това заболяване. Разбира се, ...

Биопрогноза за 16-22 октомври

По-сериозни здравословни проблеми през периода могат да имат страдащи от хемороиди. Важно за хората с това заболяване е да спазват по-активен двигатерен режим и да ограничат консумацията на силни подп...

Начало