Лечебни рецепти » Цветни бани при ишиас и радикулит

 Цветни бани при ишиас и радикулит

Оказва се, че букетче цветя, набрани в гората или на ливадата, могат да изгонят по чудодеен начин болките от ишиас, артрит и радикулит.

Рецепта 1

Приготвя се букет от горски цветя, размесен със сено или прясно набран хвощ, които се накисват в 4 л вряла вода за 1 час, след което се затопля до 40º С, прецежда се и правят бани на крайниците за около 10 минути. Същата смес може да се използва 2-3 дни, като се претопля. Не се прилага при възпаления.

Рецепта 2

Правят се бани от 100 г стръкове от маточина, които се пускат в 5 литра кипяща вода. Съчетават се с бани от сено, люцерна и мента, комбинирани заедно. Редуват се през вечер.

Рецепта 3

Набира се букет от коприва, съчетава се с полски хвощ, който може да се закупи от аптеката, кипват се във вряща вода, покриваща една педя стръковете и се дръпва от огъня. Съдът се поставя настрани похлупен и когато водата поизстине, краката и ръцете се накисват. Много популярно в миналото е било жулкането с прясна коприва по колената и ръцете, засегнати от артрит или ревматизъм.

Рецепта 4

400 г дървени стърготини в платнена торбичка, се поставят в тенджера с вода и се варят 30 минути. Отварата се излива във вана или голям леген. Долива се гореща вода и се сяда или потапя болното място. Тялото се завива плътно отгоре, за да не излиза парата. Според народната медицина това е много важно, като целта е да се получи “парников ефект”. Стои се, докато водата не охладнее. Стърготините съдържат много полезни вещества и етерични масла, проникват в порите, проявявайки свойствата си. Тази рецепта е желателно да се прави преди лягане. Обикновено след 5 процедура болките намаляват, а след 10 болките постепенно изчезват. Не се прилага при възпаление.

ВНИМАНИЕ! В момент на активизиране на някои от т. нар. ревматични заболявания, не винаги топлината е подходяща, особено при данни за възпалителен процес. При оток мястото се налага с лед неколкократно, но за кратко.

Автор: Неделка Митрева

Представяме Ви:

Кога кафето е опасно за сърцето?

Много обичам кафе, но го спрях, защото ми откриха исхемична болест на сърцето. Употребявам безкофеиново, но не е същото. Мога ли да пия поне едно кафе? Въпросите около кафето и сърцето са често к...

Страхувам се от хипертонични кризи, как да се справя с тях?

Ю. Г. - на 65 г. от С. сподели по телефона, че въпреки дългогодишното си боледуване от хипертония, не може да се справя с хипертоничните кризи и помоли за съвет. Хипертоничната криза наистина ...

Има ли спасение от шиповете

Шиповете са костно-ставни израстъци, които често се появяват още в млада или средна възраст. Заболяването е много разпространено, особено при хората над 60 г. - засяга 93% от тях. Образуват се при обе...

Биопрогноза за 25-31 декември

Прекаляването на празничните трапези с определени храни и напитки може да окаже известно неблагоприятно въздействие върху здравето на страдащи от хроничен колит. Това налага избягването от тяхна стран...

Начало