Продукти:
• 2 пакета готово бутер тесто
• 2 яйца
• 100 г бадеми /или фъстъци/
• 250 мл прясно мляко
• 1 к.ч. кристална захар
• 1 ванилия
• 1/2ч.л. канела
• лимонова кора
• 1 жълтък за намазване
• пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Кипваме прясното мляко, ароматизираме го с ванилията, канелата и малко настъргана лимонова кора и го оставяме да се охлади, след което го прецеждаме. Отделяме един белтък и разбиваме жълтъка заедно с второто яйце и захарта до побеляване. Прибавяме прецеденото мляко и варим на тих огън при непрекъснато бъркане, докато сместа се сгъсти.
Разстиламе първия пакет тесто в тавичката. Отгоре покриваме с приготвената плънка, като оставяме по краищата непокрита ивица, широка около 2 см. Намазваме я с отделения белтък. Покриваме отгоре с второто тесто и слепваме краищата.
Намазваме питата с жълтъка, който сме разбили с 1 с.л. вода и поръсваме отгоре със смлените бадеми. Печем питата 10 мин при температура 200°С, а след това я допичаме още 20 мин при температура 170-180°С. Поръсваме питата обилно с пудра захар, докато е още топла.
Продукти: • 400 г кори за баница • 150-200 г сирене • 4 яйца • 300 мл газирана вода • 100 мл олио • 3-4 с.л. захар Начин на приготвяне: В намаслена тавичка слагаме две кори, к...
Продукти: • 500 г зелени борови шишарки • 6 кг захар • 6,5 л вода Начин на приготвяне: В подходящ съд загрейте водата на умерен огън. Щом кипне, прибавете захарта и бъркайте с дърв...
Продукти: • 2 глави чесън • 150 мл олио Начин на приготвяне: Затопляме предварително фурната до 190 градуса. Почистваме чесъна и го поставяме върху няколко пласта фолио. Заливаме ги ...
Продукти: • 1 кг спанак • 1 к.ч. ориз • 4 с.л. настърган кашкавал • 2 яйца • 4 с.л. галета • 3 с.л. брашно • 1 к.ч. олио • сол Начин на приготвяне: Нарязваме изчистения и...