Продукти:
• 2 пакета готово бутер тесто
• 2 яйца
• 100 г бадеми /или фъстъци/
• 250 мл прясно мляко
• 1 к.ч. кристална захар
• 1 ванилия
• 1/2ч.л. канела
• лимонова кора
• 1 жълтък за намазване
• пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Кипваме прясното мляко, ароматизираме го с ванилията, канелата и малко настъргана лимонова кора и го оставяме да се охлади, след което го прецеждаме. Отделяме един белтък и разбиваме жълтъка заедно с второто яйце и захарта до побеляване. Прибавяме прецеденото мляко и варим на тих огън при непрекъснато бъркане, докато сместа се сгъсти.
Разстиламе първия пакет тесто в тавичката. Отгоре покриваме с приготвената плънка, като оставяме по краищата непокрита ивица, широка около 2 см. Намазваме я с отделения белтък. Покриваме отгоре с второто тесто и слепваме краищата.
Намазваме питата с жълтъка, който сме разбили с 1 с.л. вода и поръсваме отгоре със смлените бадеми. Печем питата 10 мин при температура 200°С, а след това я допичаме още 20 мин при температура 170-180°С. Поръсваме питата обилно с пудра захар, докато е още топла.
Продукти: • 500 г брашно • мая, колкото кибритена кутийка • 200 мл топла вода • 4 с.л. олио или зехтин (може да използваме и готово тесто) За пълнежа: • 1 кг праз • 1 с.л. оли...
Продукти: • 4 задни свински джоланчета • 2 глави лук • 1 с.л. разтопено масло • 2 ч.л. кимион • 250 мл тъмна бира • половин връзка магданоз • черен и червен пипер • сол Начин...
Продукти: • 400 г добре отцедено кисело мляко • 2-3 яйца за панировката • галета • шарена сол • олио за пържене Начин на приготвяне: Отцеденото кисело мляко нарязваме на кубче...
Продукти: • 8 картофа • 250 г топено сирене • черен и червен пипер • сол Начин на приготвяне: Сваряваме картофите в леко подсолена вода, без да ги белим. Обелваме ги, разрязваме ...