Продукти:
• 5 твърдо сварени яйца
• 3 яйца
• 500 г брашно
• 40 г прясна или 20 г суха мая
• 100 г захар
• 100 г краве масло
• настърганата кора на 1 портокал
• 1/2 ч.л. сол
• 1 ч.л. анасон
• 1 жълтък
• 50 г сусам
Начин на приготвяне:
Разтваряме маята с 1 с.л. захар и 6 с.л. топла вода и малко брашно на гъста каша и оставяме на топло място за 30 минути да шупне (ако използваме суха мая, следвайме указанията за употреба).
Сипваме брашното в голяма купа, правим кладенче в средата, добавяме шупналата мая, разтопеното масло, настърганата портокалова кора, останалата захар, 3 яйца, солта и анасона и замесваме тестото. Омесваме добре върху набрашнена повърхност, поставяме в купа, покриваме с платнена кърпа и оставяме на топло място да втаса (да увеличи двойно обема си), минимум 1 час.
Загряваме фурната до 180 градуса. Намазваме с олио тавичка за печене.
Изваждаме тестото от купата и отново омесваме. Отделяме 2/3 от тестото и оформяме продълговата пита. Останалото тесто разделяме на 4 части и оформяме от всяко парче 30 сантиметрови рула, които сплитаме две по две на плитка.
Леко сплескваме краищата на питата и заобикаляме с плитките. Разбиваме жълтъка с 1 с.л. вода, намазваме питата и поръсваме със сусама. Оставяме на топло за 20 минути да втаса отново.
Правим 5 кръгли вдлъбнатини в питата и поставяме в тях сварените цели обелени яйца. Печем около 30-40 минути.
Продукти: • 4 котлета • 2 яйца • 1 к.ч. брашно • 1 к.ч. счукан сухар • 1 к.ч. олио • черен пипер • сол • 1 лимон Начин на приготвяне: Начукваме котлетите и ги натриваме с...
Продукти: • 200 г сирене • 4 белтъка • 1 с.л. наситнен магданоз • 2-3 с.л. брашно • черен пипер, сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Разбиваме белтъците на гъст сня...
Продукти: • 500 г агнешки чревца • 2 с.л. ориз • 1 връзка пресен лук • 1 връзка пресен чесън • 3 с.л. масло • 1 с.л. червен пипер • копър • магданоз • джоджен • девесил • 2 ...
Продукти: • 250 г зрял фасул • 100 г глава от целина • 2 моркова • 1 глава кромид лук • 1 стрък целина • 1 лимон • 3 с.л. олио • 1 с.л. риган • 1 ч.л. черен пипер • сол На...