Продукти:
• 5 твърдо сварени яйца
• 3 яйца
• 500 г брашно
• 40 г прясна или 20 г суха мая
• 100 г захар
• 100 г краве масло
• настърганата кора на 1 портокал
• 1/2 ч.л. сол
• 1 ч.л. анасон
• 1 жълтък
• 50 г сусам
Начин на приготвяне:
Разтваряме маята с 1 с.л. захар и 6 с.л. топла вода и малко брашно на гъста каша и оставяме на топло място за 30 минути да шупне (ако използваме суха мая, следвайме указанията за употреба).
Сипваме брашното в голяма купа, правим кладенче в средата, добавяме шупналата мая, разтопеното масло, настърганата портокалова кора, останалата захар, 3 яйца, солта и анасона и замесваме тестото. Омесваме добре върху набрашнена повърхност, поставяме в купа, покриваме с платнена кърпа и оставяме на топло място да втаса (да увеличи двойно обема си), минимум 1 час.
Загряваме фурната до 180 градуса. Намазваме с олио тавичка за печене.
Изваждаме тестото от купата и отново омесваме. Отделяме 2/3 от тестото и оформяме продълговата пита. Останалото тесто разделяме на 4 части и оформяме от всяко парче 30 сантиметрови рула, които сплитаме две по две на плитка.
Леко сплескваме краищата на питата и заобикаляме с плитките. Разбиваме жълтъка с 1 с.л. вода, намазваме питата и поръсваме със сусама. Оставяме на топло за 20 минути да втаса отново.
Правим 5 кръгли вдлъбнатини в питата и поставяме в тях сварените цели обелени яйца. Печем около 30-40 минути.
Продукти: (за 1 буркан) • 2 тиквички • 1 равна ч.л. сол • 1 ч.л. захар • 5-6 зърна черен пипер • 1 глава лук • 3 аспирина • копър • чесън • оцет Начин на приготвяне: Си...
Продукти: • 1 ч.ч черни маслини • 1 кисело мляко • 1/3 ч.ч олио • 2 ч.ч брашно • 3 яйца • 1 бакпулвер • 1 щипка сода за хляб • масло за намазване на тавичката • сусам за поръсване ...
Продукти: • 1 кг свинско месо • 2 моркова от туршия • 50 мл олио • 1 ч.л. червен пипер • 250 г мариновани гъби • 1 голяма глава лук • 400 г чушки тип “Кози рог” от туршия • 5-6 печ...
Продукти: • 4 големи картофа • 1 к.ч. брашно • 1 к.ч. настърган кашкавал • 1 жълтък • половин пакетче краве масло • сол Начин на приготвяне: Сваряваме, обелваме и пасираме ка...