Лечебни рецепти » Болките в пояса

 Болките в пояса

Болките в поясния дял на гръбначния стълб са особено чести. Най-вече се засягат хората в средната работоспособна възраст. Те са една от най-честите причини за загуба на трудоспособност сред физическите работници. Изправянето на човека на два крака е довело до нова функция на гръбначния стълб, при което той поема около 2/3 от тежестта на тялото. Това го обременява значително и е предпоставка за много увреждания, особено в поясния му дял, който е най-натоварен.

Причините

Една по-особена теория за обяснение за тези болки, за профилактиката и лечението им е на американския специалист М. Кензи. Той приема следните три положения (синдроми). Първото от тях е болка при определено положение на тялото, която според автора се причинява от механична деформация на меките тъкани (притискане). Тя се дължи на заемане на неправилно положение при седеж. Болката изчезва при промяна на положението на тялото. М. Кензи нарича този синдром позиционен.
При второто положение причина на болката е скъсяване на връзките на гръбначния стълб. М. Кензи го нарича честота на флексия. Това означава, че човек често (повече време) е в сгънато положение на гръбначния стълб, при което връзките на гръбначния стълб загубват своята разтегливост. Болките се появяват, когато при дадено движение нат ялото скъсените връзки трябва да се разтегнат и движението не може да се извърши в желания обем.
Третото положение е по-тежка степен на увреда, при което причина за болката е промененото положение на ядрото в междупрешленния диск. Задачата на диска е да свързва прешлените и да поема натиска върху тях. Той се състои от съединително тъканен пръстен и ядро, което се мести в зависимост от движенията на прешлените. Изместването му извън нормалните граници причинява болка. Тя може да бъде постоянна или да се явява от време на време, може да се появява при ходене или в покой, както и в легнало положение. М. Кензи нарича този синдром синдром на изместване.

Как да избегнем болките?

Профилактиката на болките в поясния дял на гръбначния стълб се състои преди всичко на достатъчна и разнообразна двигателна дейност. Много важно е укрепването на гръбната, коремната и тазобедрената мускулатура. От не по-малко значение е осигуряване на удобно работно място и заемане на правилно положение на гръбнака. Той не бива да бъде наведен напред, физиологичните му кривини не бива да се отклоняват от нормата. Ако се налага продължително време да се заема седнало положение, полезно е да се правят по-чести почивки и се изиграят няколко физически упражнения. Основна част от тях трябва да се пада на раздвижването на гръбнака. Едно подходящо упражнение е следното: застава се на една крачка разстояние от бюрото (масата), ръцете се опират в него като тялото заема наклонено положение (наклонен лицев лег) и се извършват движения в гръбнака назад и напред (сгъване и разгъване на гръбначния стълб).

Можем ли да ги излекуваме?

За лечението на болките в поясния дял на гръбначния стълб М. Кензи предлага някои специални физически упражнения и лечебни пози. Тяхното прилагане обаче следва да става след като е поставена диагноза от специалист в тази област и той е дал необходимите указания кои упражнения са подходящи, показал е как се изпълняват, в каква дозировка и пр. Тези упражнения и лечебни пози не са сложни и могат да се изпълняват и самостоятелно от всеки. У нас също има изследвания и наблюдения в практиката, че те могат да бъдат полезни.

Автор: доц. д-р Георги Каранешев

Представяме Ви:

Биопрогноза за периода 10-16 юли

По-сериозни здравословни проблеми през периода могат да имат страдащи от високо кръвно налягане. Съществено място в профилактиката и лечението на високото кръвно заемат спазването на подходящ двигател...

Как се лекува болестта на Ходжкин?

Снаха ми е на 35 години и страда от болестта на Ходжкин. Диагнозата е потвърдена, интересувам се каква е прогнозата за млад човек като нея и може ли да се излекува? Т. Ст. от Б. Болестта на Хо...

При варикозни вени – медна монета!

Една медна монета ще ви помогне да забравите страховете и болката. Още древните гърци са използвали свойството на този метал под формата на медни пластинки или монети при натъртвания, тромбофлебит, ва...

Биопрогноза за 24-30 април

След празничните трапези е възможно да се засилят оплакванията от болки и чувство за тежест и дискомфорт в областта на корема при страдащи от колит. Това налага да се ограничи консумацията на пушени, ...

Начало