Лечебни рецепти » Пейсмейкърът

 Пейсмейкърът
Не правете драма, той става част от вас

Най-честите въпроси: кога се налага поставянето му, каква е техниката (има ли операция?), мога ли да шофирам, да пътувам със самолет, ще се отърва ли от лекарствата, мога ли да си направя някои изследвания, да се оперирам, ако се наложи и т.н.

Как се поставя?

Поставянето на сърдечно апаратче (изкуствен сърдечен стимулатор - пейсмейкър) е голямо постижение на кардиологията. Най-общо това апаратче осигурява няколко дейности: поддържа оптималната сърдечна честота, предпазва сърцето от големите рискови аритмии, подпомага важните дейности на сърцето.
Манипулацията за поставянето на сърдечното апаратче е бърза и безопасна. Появиха се много по-усъвършенствани сърдечни стимулатори: предпазват от най-заплашващите нарушения на сърдечната дейност (камерната аритмия), които изискват незабавна животоспасяваща намеса. В този смисъл сърдечното апаратче има ролята на “собствена бърза помощ!”
Поставянето на изкуствен сърдечен стимулатор има точни (и индивидуални) индикации и това се решава от екип специалисти. Когато са изчерпани всички възможности на медикаментозното лечение, когато има съмнение и регистрация на тежки нарушения в зараждането и провеждането на сърдечните импулси (в уникалния автоматизъм) на помощ идва сърдечното апаратче!
Най-много въпроси и страхове има във връзка със самата манипулация. Доверете се на опита, който има вече и у нас - в много медицински институции това вече се прави успешно.
Това е една интервенция (без операция - ако не се смята кожният разрез за поставянето на батерията, която е пулсов генератор). Тя се поставя в кожен джоб, отпред на гръдния кош, под областта на рамото.
Най-важната част от манипулацията се извършва чрез катетризация на голям кръвоносен съд (обичайно от бедрото). Необходимите електроди за приемане и предаване на импулси се вкарват в определените сърдечни кухини (предсърдия камери). Броят на електродите е различен, в зависимост от индикациите и усъвършенстването на самото апаратче. Вече и у нас се поставят такива апаратчета - с три електрода, като единият (в камерата) има ролята и да предпазва от сериозната камерна аритмия!

Отървах ли се вече от лекарствата?

Сигурно ще разочароваме тези, които задават подобен въпрос. Поставеният изкуствен сърдечен стимулатор не отменя необходимите медикаменти, но създава сигурност и подобрява качествата на сърдечната работа. Има и логично обяснение за това: извън обсега на действие на сърдечното апаратче остават части на сърцето, в които могат да се зародят огнища за причиняване на аритмия. Такива сигнали могат да постъпят от самия организъм, от околната среда. Да не надценяваме възможностите на апаратурата!
Сърдечното апаратче може да се постави и временно (временен пейсмейкър) - това се налага при много тежки състояния на организма, извън сърцето. След като изиграе ролята си, то се премахва (апаратчето).

Какво могат и какви правила трябва да спазват тези, на които е поставен изкуствен кардиостимулатор:

- Да съхраняват и носят със себе си паспорта на апаратчето (в него са отбелязани важни данни, необходими за информация, когато потрябва!)
- Да спазват сроковете за контролните прегледи, определени от специалиста, поставил апаратчето.
- Ако забележат нередности - да се посъветват незабавно с личния лекар и специалиста, поставил пейсмейкъра.
- Да не прекъсват или променят сами вземането на предписаните им медикаменти.
- Ако трябва да си направят изследвания (чрез ултразвук или рентген), които се налагат - да, могат.
- При належащо оперативно лечение поради друго заболяване - могат да се оперират.
- Могат да шофират собствената си кола и да пътуват със самолет.
- Ако по някакви причини се появи дефект в сърдечното апаратче, то подлежи на смяна.

Допълнителни препоръки:

- Избягвайте натиск или удар върху мястото, където е поставена батерията на апаратчето (под рамото).
- Да се избягва близост със запалващите устройства на превозни средства, машини и др.
- Когато сте сред природата, на далечно пътуване, избягвайте близост до магнитни, електромагнитни и други силови полета (далекопроводите!)
- При назначаване на физиотерапия, уведомявайте, че имате кардиостимулатор, за да може специалистът да се съобрази с това.
- Настройте психиката си така, че да приемате сърдечното апаратче като нещо неделимо от вас и необходимост, а не беда! Ако трябва, посъветвайте се с психотерапевт.

Автор: д-р Анна Атанасова

Представяме Ви:

Биопрогноза за периода 9-15 юни

Преминаването на 09.06. на луната през фаза пълнолуние прави този ден подходящ за спазването на т.нар. лунна диета. За целта, в продължение на 24 часа се приемат само течности, предимно под формата на...

Биопрогноза за 11-17 декември

Преминаването на 11.12. на луната през фаза новолуние прави този ден подходящ за спазването на т.нар. „лунна” диета. За целта в продължение на 24 часа се приемат само неподсладени течности, предимно п...

Бабина рецепта с живовляк лекува гастрит

Това многогодишно растение вирее навсякъде. Има ефикасно лечебно действие против различни болежки. Листата му съдържат слуз, дъбилни вещества, витамини, калий и други ферменти. Народните лечители го и...

Зачестяват оплакванията от киселини и болки в стомаха

Очакваните на 20.11. магнитни бури могат да станат причина за зачестяване на пристъпите от главоболие при хора с мигрена. Най-важното по време на мигренозна атака е да се спазва постелен режим в стая,...

Начало