14.08.2020 година
1564339898.swf
Б
олежки
  7660  |   0  
Грипният отит
Едно от най-честите усложнения на грипа е токсичното и възпалително заболяване на ухото, наречено грипен отит. Грипният вирус най-напред попада в горните дихателни пътища, т.е. в носа и гърлото и оттам по съседство и най-често по хематогенен (кръвен) път, прониква в ухото и мозъка. Това са опасни зони, където са разположени слуховият и вестибуларният анализатори и тяхното увреждане често завършват фатално – с глухота или екзитус.
Грипният вирус може едновременно да засегне цялото ухо или отделни негови части – външното ухо, средното или вътрешното. Заболяването е двустранно или едностранно и протича тежко или леко. От грипен отит боледуват всички хора, но най-често децата.
Поради силната токсичност, грипният вирус уврежда всички клетки и капиляри на организма и затова грипният опит най-често е хеморагичен, т.е. с кръвоизливи и разрушаване на засегнатите тъкани. Това създава добри условия за развитие и на вторична микробна инфекция, което утежнява заболяването и дава още по-големи усложнения. Клиничната картина също е много тежка: силна болка в засегнатото ухо, която е много по-силна от болката при обикновения отит, температурата е висока – до 40º, главоболие, болки по цялото тяло, отпадналост, слабост и умора. Грипният отит се явява по време на боледуването от грип или към края на оздравяването. Възможно е появата на глухота на едното или на двете уши, което често е трудно лечима и дори невъзвратима (при директно засягане на слуховия апарат на вътрешното ухо).
От грипен отит може да се получи като усложнение менингит, енцефалит, парализа на лицевия нерв и др., което още повече утежнява и без това тежкото състояние на болния. В някои случаи се развиват едновременно грипен менингит и грипен отит.
Заради тежкото протичане на грипния отит и опасните слухови и мозъчни усложнения, които може да даде, много е важно болните от грип да се наблюдават внимателно. При появата на първите симптоми от страна на ушите, като болка, шум, заглъхване, световъртеж и др., веднага да се потърси помощ от ушния специалист и отоневролога, за да започне веднага адекватно лечение.
23.01.2012 г. / Д-р Кирил ТАНЧЕВ

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020