03.08.2021 година
1564339898.swf
Б
олежки
  18140  |   1  
Полипите на стомаха
Полипите са доброкачествени тумори, които често се развиват в храносмилателната система – предимно стомах и черва. Произлизат от различни структури на смилателния канал – от епителиите – наричат се аденоми, от мускулатурата – миоми, от нервната тъкан – невроиноми, и др. В 50 процента те са аденоми.


Появата на полипите в стомаха се свързва с различни фактори.
Такива са: вродени аномалии в лигавицата на стомаха, повишена чувствителност на тъканите към механични и възпалителни фактори. От значение е и приемането на храни, съдържащи дразнещи вещества, предразполагащи към разрастване на тъканите и формиране на тумори.

Предупреждение: оплаквания при полипите често липсват

В стомаха полипите се наблюдават най-често между 30-50-годишна възраст. Те могат да бъдат единични, няколко или множествени. Могат да са разположени на широка основа или на краче. По-чести са единичните полипи.
Оплаквания при полипи на стомаха често липсват. В тези случаи полипите могат да се открият случайно при изследване по друг повод. Появата на симптоми зависи много от големината, местоположението, числеността и състоянието на стомашната лигавица извън полипите. При разположение на полипа близо до пилора и нарастване на обема му, той може да запуши отвора на стомаха и да се развие картина на “остър корем”. Тя изчезва така бързо както и настъпва.

Кръвоизливите – важен симптом
Те могат да настъпят при разраняване повърхността на полипа – както спонтанно, така и при приемане на груба или пикантна дразнеща храна. Понякога кръвоизливите могат да бъдат доста обилни. Друг път са малки, не алармират болния до развитие на хронична анемия. Счита се, че анемията е постоянен симптом на полипозата.
Най-съществената опасност от полипите е склонността им в раково израждане. По начало доброкачествените полипи в даден момент от своето съществуване, под влияние на най-различни – известни и неизвестни фактори, преминават в злокачествено развитие. Според различни статистики това се наблюдава в 14 до 28 % от случаите с полипи на стомаха, а според други – в 60 %. Най-често злокачествено дегенерират аденомите, а миомите и фибромите почти винаги остават доброкачествени. По-често дегенерират множествените аденоми и тези с размер над 2 см в диаметър.

Полипите на стомаха се диагностицират рентгенологично и ендоскопско. Фиброгастроскопията дава възможност да се прецизира видът на полипа, евентуално налична, започнала дегенерация. Хистологична диагностика е задължителна.
27.02.2012 г. / д-р Маргарита Етърска
Най-четеното в "Болежки"
Коментари (1)
Коментари От: Радка Илиева  21:51  вторник, 1 април 2014 г.Докладвай обиден коментар 
Един познат се възстанови от полипи на стомаха след 8-9 месечно приемане на лечебните гъби, спирулината, сок от нони. Той беше си правил веднъж операция но полипите отново се появиха, на втората операция е двигнал кръвното налягане и не са могли да го оперират. Храненето е от съществено значение - при кисело Ph се появяват различни заболявания. Ето една статия по този въпрос - http://kafeganoderma.wordpress.com/statii/zashto-da-ste-bolen-ako-mojete-da-ste-dobre/
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021