14.08.2020 година
1564339898.swf
Б
олежки
  8553  |   1  
Що е тромболицопения
Моя близка има заболяване с диагноза "тромбоцитопения". Тя получава лесно кървене от носа и сини петна по кожата на краката. Каква е причината за тази болест?
Е. Им. на 47 г. от П.


Самото название тромбоцитопения насочва към намален брой на тромбоцитите. Това са едни от клетките на кръвта (кръвни плочици) и имат важно участие в процесите на кръвосъсирване и поддържане на равновесието им. Могат да се изследват (брой, форма, качества) само под микроскоп, на специално подготвено предметно стъкло, а също и чрез някои биохимични проби. Нормалният им брой е 150-400/л. Когато намалее трайно, се проявяват различните форми на тромбоцитопения. Причините за тях са от различно естество, на първо място централни (засегнат е костният мозък в свойството му да произвежда зрели и здрави кръвни плочици). Така е при някои анемии, левкемии, метастази. Периферните причини се свеждат до увреждане на тромбоцитите извън тях, което причинява намалено преживяване до разрушаването им.
Много честа причина за тромбоцитопения са автоимунни процеси в организма. Имунната система разрушава собствените си тромбоцити. Далакът често участва в това унищожаване, поради което винаги трябва да се направи изследване и за него (освен лабораторни изследвания да се осъществи и ехография). В тези случаи оздравяването се постига чрез оперативно лечение. Автоимунните механизми могат да се задействат след вирусна инфекция, рубеола, инфекциозна мононуклеоза, алергия, ваксина. Острата форма се среща по-често при децата. Хроничната е типична за жени в млада и зряла възраст.
Насочващите симптоми са кръвоизливите от някои органи (нос, венци, пикочни пътища, обилен мензис, стомах и т.н.). Най-чести са кожните кръвоизливи. Те се появяват спонтанно или са предизвикани от обикновени травми. Явяват се най-често по кожата на краката като точковидни кръвоизливи, но могат да засегнат и цялото тяло - като по-големи сини петна.
При поява на алармиращи симптоми - обърнете се незабавно към личния лекар и направете консултация с хематолог!
Съвременната медицина се справя успешно с повечето форми на тромбоцитопенията: чрез кръвопреливане с определени изисквания към кръвта, укрепване и стабилизиране на имунната система, подходящ режим на живот.
20.10.2012 г. / д-р Галина Тодорова
Най-четеното в "Болежки"
Коментари (1)
Коментари От: galina  15:01  сряда, 11 февруари 2015 г.Докладвай обиден коментар 
iskam da popitam...maika mi ima seriozen problem s venite pukat se po cqloto tqlo molq za suvet i mnenie!
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020