14.08.2020 година
1564339898.swf
Б
олежки
  4420  |   1  
Кога се появяват киселини в стомаха
Оплаквания от киселини в стомаха, кисели оригвания, парене зад гръдната кост или повръщане на силно кисели материи се наблюдават както при различни заболявания на храносмилателната система, така и при здрави индивиди.

Кога и как се получава киселинност на стомашния сок?

Това става вследствие раздразване на стомашната жлези и производството на повече солна киселина, една от основните му съставки. Усещане за киселини в стомаха се получава понякога и без наличие на повишена солно-кисела продукция, при нормална стомашна секреция, но наличие на рефлукс на стомашен сок към хранопровода. В тези случаи е нарушена регулацията на моториката на стомаха и хранопровода.
Продукцията на солна киселина зависи от състоянието на стомашната лигавица, нервно-рефлекторни моменти и химически фактори. Това ще рече, че производството й започва още от вида на храната, нейния мирис, дори и от мисълта за нея и продължава под въздействието на химическите съставки на храната при идването й в контакт с лигавицата на стомаха. Различните храни в различна степен стимулират стомашната секреция.

Пазете се от пикантните подправки

Подчертан хиперацидитет (повишена киселинност) предизвикват: пикантните подправки - солени, кисели, лютиви, горчиви, както и силно концентрираните захари - сладка, конфитюри, силно подсладени компоти, чайове и др. Белтъчините умерено потискат солно-киселата секреция, докато мазнините в началото я потискат, а в по-късните часове я засилват.
Ясно е, че киселини в стомаха може да се получат както под въздействието на външни фактори - храна, психоемоционално състояние, така и на вътрешни - състоянието на храносмилателната система - по-конкретно на стомашната лигавица и секреторно-моторната й функция.
Киселини в стомаха се получават най-често при гастрит и при дуоденална язва. Киселини могат да се получат и по рефлекторен път от заболяване на съседни на стомаха органи - жлъчка, панкреас и др. Те могат да се получат и при здрав храносмителен апарат, но с нарушена моторика и рефлукс на стомашен сок в хранопровода - при т. нар. рефлуксна болест. Когато киселините са резултат на функционални нарушения, най-често се явяват от време на време и лесно отзвучават.

Психичните натоварвания задълбочават проблема

Засилват се и зачестяват при психични натоварвания и хранителни грешки. Когато са симптом при хроничните заболявания, каквито са гастритът и язвената болест, те са упорити. Киселините при язвената болест се явяват на гладно, засилват се нощем и намаляват след консумация на подходяща храна. Когато киселините се дължат на злоупотреба с пикантна храна и грешки в храненето или преяждане, те изчезват при нормализиране на храненето.

Как да преодолеем киселините в стомаха?

От голямо значение за успеха при лечение на киселините в стомаха е да се изясни причината за тях: гастрит, язва, рефлуксна болест, преяждане, други хранителни грешки, психо-емоционални моменти. Лечението на основното заболяване включва: хранителен режим и медикаментозна терапия.
Храненето трябва да става редовно, бавно и по малко, като се изключат дразнещите стомашната лигавица храни - пикантни подправки, пържени храни, концентрирани захари, газирани напитки, кафе, алкохол, шоколад. Солта се намалява.
Медикаменти, които неутрализират киселинността са предимно алкални субстанции от порядъка на алмагел, алмалокс, антиацид, улсан и много други. Особено ефективно е ползването на медикаменти, които възпрепятстват образуването на солна киселина като: симетидин, ранитидин, омепразол, улкопрол и др. - те са основни лечебни средства при язвената болест и хиперацидния гастрит. Предписват се от лекар.
07.01.2017 г. / д-р Маргарита Етърска
Най-четеното в "Болежки"
Коментари (1)
Коментари От: evgeni todorov  08:28  понеделник, 9 януари 2017 г.Докладвай обиден коментар 
само квамател40 млт,
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020