14.08.2020 година
1564339898.swf
Б
олежки
  4083  |   0  
Пипне ли ви херпес, трудно ще се избавите
Проникне ли херпесът в организма, за цял живот остава в него.
Херпесът на устните се причинява от вируса на обикновения херпес от 1-ви тип. Той може да порази очите или гърлото (херпесна ангина). Вирусът на обикновения херпес от 2-и тип поразява половите органи. Между инфекциите, предаващи се по полов път, гениталният херпес е на второ место след трихомоналния колпит. Друга неприятна зараза е цитомегалията, която отслабва имунната система, води до тежка патология на бременността и новороденото. Херпес Зостер може да причини варицела при децата и групирани мехурчета върху зачервена основа при възрастните. Освен силни обриви по кожата, той причинява усложнения под формата на възпаление на нервен възел, в който вирусът е попаднал в организма още в детска възраст. При добро лечение кожата зараства след две седмици, а в най-лошия случай – след два месеца. Но болката може да остане дълго време (следхерпесна невралгия).
Херпесът може да се прояви навсякъде, защото той поразява не само кожата и лигавиците, но и нервната и имунната система. Вирусът на херпеса подтиска клетъчния имунитет, размножавайки се в клетките на бялата кръв – левкоцити и лимфоцити. Щом те престанат да работят, защитните сили на организма отслабват и вирусът още повече се размножава.
Достатъчни са малки травми на кожата или лигавиците, за да проникне вирусът в организма. Оттам той се движи по нервните влакна към централните органи на нервната система. Например, херпесът от 2-и тип достига гръбначния стълб и се крие в ганглиите. Херпесът от 1-ви тип, предизвикващ обриви по устните, се внедрява в мозъка или във възлите на троичния нерв и заспива. Веднага щом отслабне имунната система на организма, вирусът се пробужда и по същите нервни влакна излиза отново на кожата и лигавиците. Започва рецидив.
Не се успокоявайте, че херпесът ще мине просто така. Затова трябва да се борите с него. На някои им помага топлият климат, а за другите остава класическият вариант – противовирусни таблетки и мехлеми, съдържащи ацикловир. Тези препарати предотвратяват повторната инфекция и ускоряват процеса на оздравяване. Но това не е достатъчно. Трябва да се отстранят условията, при които вирусът живее и се размножава.

С езика на цифрите

Прониквайки в ядрото на клетката, вирусът започва да се размножава много бързо. “Вирусчетата” се появяват в инфектираната клетка след 10 часа, а след 15 часа достигат своя максимум. За своя живот “майката” вирус възпроизвежда от 10 до 100 “дъщерни” вирусни частици. А в 1мл от съдържимото на херпесното мехурче те наброяват от 1000 до 10 милиона. Вирусите са много устойчиви: при 50-52 С се разрушават в продължение на 30 минути, при 37,5 С – за 20 часа. Някои вируси са устойчиви и при 70 С. Попаднал върху метални повърхности (монети, водопроводни кранове, дръжки на врати) вируса се съхланява 2 часа, върху дърво и пластмаса – до 3 часа, във влажен памук и марля – до 6 часа.
18.02.2017 г. / доц.д-р Янко Попов

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020