05.06.2020 година
1564339898.swf
Б
олежки
  996  |   0  
Как да спрем кървенето от носа?
Кървенето от носа се нарича епистаксис. Той се среща често – както при болни, така и при практически здрави хора. Обуславя се от редица вътрешни и външни фактори: приемане на недостатъчно витаминозна и калорична храна, атмосферни влияния, резки промени на времето, на слънчевата активност, на реактивността на организма, при простудни и инфекциозни заболявания и други.
Обикновено кървенето идва от предната част на носната преграда, където се намира съдово сплетение. По-рядко може да е и от други области на носа.
Местни възпалителни процеси в носа, като хреми, ринофарингити и синуити, а също така травми, чужди тела в носа, тумори и манипулации, също могат да предизвикат кървене. При възрастните хора кръвотечения от носа са по-редки, но са по-силни и по-продължителни. Това са обикновено болни със сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно налягане, атеросклероза, чернодробни и бъбречни заболявания.
При кървене от носа човек може да получи световъртеж, главоболие, шум в ушите, колапс и даже загуба на съзнание. В тези случаи е необходимо болнично лечение. Възможно е кървенето да е предиздвикано от белодробен абцес. Тогава кръвта е пенеста. При кървене от хранопровода или стомаха болните имат внезапно обилно повръщане.
За да се предпази човек от евентуални кръвотечения от носа, трябва да набавя на организма си необходимите витамини и соли чрез разнообразна храна и преди всичко – с плодове и зеленчуци.

Как да си помогнем?

• Болният трябва да седне с глава наклонена напред. Ако състоянието му е тежко, той трябва да легне и да му се поставят възглавници под главата.
• Да се притисне с пръст носното крило към носната преграда. Ако кървенето е двустранно, се притиска носът от двете страни.
• Носът трябва да се издуха и да се изчистят съсиреците. Ако това не помогне, тогава се поставят в носа марля или памук, или меко парче плат. Те могат да бъдат сухи или напоени с някаква кръвоспиращо или дезинфекциозно лекарство – кислородна вода, солена вода, хемостатична гъбка, парафин, вазелин или друг мехлем. Тампоните могат да стоят в носа от няколко минути до 2 дни. Кръвоспирането е успешно, когато не тече кръв нито през носа напред, нито към гърлото назад.
• На болния се осигурява се пълно спокойствие и му се поставят студени компреси или лед в тилната област на главата.
Ако чрез посочените методи кървенето не спре или често се повтаря, болният задължително трябва да се консултира с лекар и да се направят необходимите изследвания.
07.05.2018 г. / д-р Галина Тодорова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020