Лечебни рецепти » Как да се предпазим от мелена?

 Как да се предпазим от мелена?

Мелената се наблюдава при заболявания на храносмилателната система, кръвоносните съдове или кръвта.Изразява се в изхождане на тъмни, черни и лъскави като катран изпражнения вследствие кръвоизлив в стомаха или червата.

Причини

Най-честата причина от заболяванията на храносмилателната система, водещи до мелена са: язвената болест, ерозивният гастрит, чернодробната цироза, полипите, злокачествените забо лявания и т. н. Непосредствен провокиращ момент за кръвоизлив при различните заболявания могат да бъдат: остра психична травма, тежък физически труд, злоупотреба с алкохол, преяждане, употреба на много пикантни подправки. Употреба на някои лекарства, като: аспирин, салицил, бутадион и подобни, както и кортизон понякога причинява разязвяване на стомашната лигавица с последица кръвоизлив.

Симптоми

Мелената се проявява с най-разнообразни симптоми в зависимост от основното страдание и количеството на загубената кръв. Малките кръвоизливи предизвикват краткотрайна слабост и бърза умора. Изпражненията стават тъмни. При обилни кръвоизливи настъпва внезапна остра слабост, притъмняване пред очите, сърцебиене, прилошаване, до загуба на съзнание. Болните пребледняват, кожата им се покрива със студена пот, изпражненията стават кашави и черни като смола. Получава се различно по степен анемично състояние.

Лечение

Независимо от причината и големината на кръвоизлива, болните с мелена трябва да бъдат настанени на легло, най-добре в болнично заведение, особено при по-манифестираните кръвоизливи. Необходими са спешни мерки за спиране на кръвоизлива, а при по-тежките случаи и кръвопреливане.

Как да се предпазим?

За предпазване от кръвоизливи при язва на стомаха и дванадесетопръстника, ерозивен гастрит, чернодробна цироза е необходимо да се спазват указанията за диетично хранене – често хранене – 4-5 пъти дневно, на малки порции, леко смилаема, без груба целулоза храна, но съдържаща всички необходими за организма съставки – белтъчини, мазнини, въглехидрати, витамини, соли. За язвено болните това е особено важно през сезоните на обостряне – пролет и есен. Забраняват се газираните напитки, употребата на алкохол и тютюнопушене. Физическото натоварване, особено вдигането на големи тежести, трябва категорично да се избягва. От значение е отстраняване на умственото и психическо напрежение, редовният сън и почивката. Некомпетентното ползване на минерални води и прилагането на топли процедури при обостряне на заболяването крие опасност от кръвоизлив.
Болните с язва на стомаха или дуоденума, както и с гастрит, не бива да приемат аспирин, бутапирин, ибупруфен, както и други подобни, резерпин, кортизонови препарати. При необходимост от продължително лечение с някои от споменатите средства при ревматизъм, високо кръвно налягане, артропатии и др., дори при болни, нестрадащи от стомашно-чревно заболяване, то трябва да се провежда внимателно, като се следи състоянието на храносмилателната система. Да не се злоупотребява с лекарства!

Автор: д-р Маргарита ЕТЪРСКА, к.м.н., гастроентеролог

Представяме Ви:

Колитите

Колитът е остро възпаление на дебелото черво, което е сравнително често както у деца, така и у възрастни хора. Той се причинява от различни инфекциозни агенти (коли-бактерии, салмонела, шигела), от пр...

Биопрогноза 24 февруари - 2 март

Все още продължава да е налице висока честота на разпространение на вирусни инфекции на горните дихателни пътища. При хрема привържениците на лечението с пчелни продукти препоръчват използването на пр...

Биопрогноза за 13-19 ноември

Метеорологичните условия в много райони от страната ще бъдат относително неблагоприятни за здравето на хора с хроничен и често повтарящ се бронхит. Важно за тях е да избягват места, замърсени с тютюне...

Обажда се артритът - помага Глюкозамин Плюс

Очакваните на 24, 27 и 29 юни магнитни бури могат да провокират зачестяване на оплакванията от главоболие, световъртеж, сърцебиене и чувство са сърдечен дискомфорт при страдащи от високо кръвно наляга...

Начало